Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αυξάνεται το αίτημα για θεραπεία από την κάνναβη

Ενας στους 8 μαθητές (12%) αναφέρει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας έστω και μια φορά (στα αγόρια το ποσοστό είναι 18,1%), ενώ μεταξύ αυτών πάνω από τους μισούς (7,6%) επανέλαβαν τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές. Είναι μερικά από τα στοιχεία της «πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών», όπως παρουσιάστηκαν χτες στο πλαίσιο της Ετήσιας Εκθεσης για την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα για το 2008. Η έρευνα έγινε το 2007 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 10.000 μαθητών ηλικίας 13 - 18 ετών. Και σε αυτή την έρευνα αποτυπώνονται μερικές από τις συνέπειες της αποπροσανατολιστικής και επικίνδυνης συζήτησης που έγινε πιο έντονα στα τέλη της δεκαετίας του '90, γύρω από την αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών. Η σύγχυση που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού σκιαγραφείται με στοιχεία όπως: Το 42,7% των μαθητών, ούτε οι μισοί δηλαδή, θεωρούν επικίνδυνη τη δοκιμή της κάνναβης. Με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται το ποσοστό των μαθητών που θεωρούν επικίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης (50% στην ηλικία 13 - 14 ετών, 37% στην ηλικία των 17 - 18 ετών). Στο διάστημα 1984 - 2007, οι μαθητές που αναφέρουν χρήση κάνναβης τριπλασιάστηκαν αρχικά μέχρι το 1998 (από 3,9% σε 12,5%), ενώ το 2007 είναι στο 9,9%.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα της Ετήσιας Εκθεσης για το 2008 συγκεντρώθηκαν από 4.682 άτομα που έκαναν αίτηση για θεραπεία. Το 80,5% προήλθε από «στεγνά» προγράμματα, το 10,1% από προγράμματα υποκατάστασης και 9,4% από Κέντρα Αμεσης Πρόσβασης. Το 53,6% είναι 19 - 29 ετών και 4,2% είναι έφηβοι. Ανεργοι το 61,3%, περιστασιακή εργασία κάνει το 8,4%. Το 85,3% είχε κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, ακολουθούν η κάνναβη (8,7%), η κοκαΐνη (4%). Η πολυτοξικομανία επιβεβαιώνεται καθώς το 36,2% αναφέρει κατάχρηση τριών ή περισσότερων ουσιών. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων ήταν η καταπολέμηση της ηρωινομανίας και των συνεπειών της. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι πλέον η πολυτοξικομανία, τα προγράμματα αυτά έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την εξέλιξη του τραγικού φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών και σε ένα μεγάλο βαθμό η χορήγηση μεθαδόνης, βουπρενορφίνης κ.ά. είναι τουλάχιστον άκαιρη και άσκοπη. Οσο για την κάνναβη παραμένει η ουσία έναρξης της χρήσης ουσιών για το 84,5% (μ.ό. ηλικίας έναρξης 15,8 έτη). Σήμερα η κάνναβη είναι η δεύτερη ουσία, μετά την ηρωίνη, για την οποία ζητείται θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2004 μέχρι το 2008 κατασχέθηκαν από την αστυνομία περίπου 50.000 δισκία μεθαδόνης, καταρρίπτοντας τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών, προκειμένου να χτυπηθεί το παράνομο εμπόριο. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν ακούγεται για πρώτη φορά, καθώς και στο παρελθόν η πολιτική διαχείρισης που έχει επιβάλει η ΕΕ έχει φέρει στο φως ανάλογα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι χρήστες της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, που συμμετείχαν σε προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, πουλάνε τη μεθαδόνη στη μαύρη αγορά.

Σχετικά με τα προγράμματα υποκατάστασης, μόλις το 3,98% (πρόγραμμα με μεθαδόνη) και 5,93% (με βουπρενορφίνη) ολοκληρώνει τη θεραπεία. Στα «στεγνά» προγράμματα εσωτερικής διαμονής ολοκληρώνει τη θεραπεία το 40,78%, εξωτερικής παραμονής ανηλίκων το 34,01%, εξωτερικής παραμονής εφήβων το 26,68%.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η Εκθεση, επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας - απαραίτητο εργαλείο για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη - αλλά και όλων των υπηρεσιών και δομών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. «Δεν είναι υπερβολή η απαίτηση για τη χρηματοδότηση στο χώρο των ναρκωτικών (έρευνα, παροχή υπηρεσιών, κ.ά.). Η αντιμετώπισή του με ιατρική διάσταση δεν είναι σωστή. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα, που συνδέεται με ευρύτερες παραμέτρους», είπε ο Κ. Στεφανής, διευθυντής του ΕΠΙΨΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ