Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Αποπροσανατολισμός με τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Μακριά απ' την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι οι διαχειριστικές και νομικές «λύσεις» που προωθούνται

Συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός στο θέμα των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ απ' το υπουργείο Παιδείας και απ' την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα, χτες, έγινε συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, με προέδρους των ΤΕΙ και με πρυτάνεις, όπου «συμφωνήθηκε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής»... Δηλαδή, κριτής να είναι και επίσημα η αγορά!

Οποιες διαχειριστικές ή νομικές λύσεις μπαίνουν σε «διαπραγμάτευση», δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή την τελική «κρίση» να έχουν οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους αποφοίτους. Επίσης, οι προτάσεις για κρίση «προσόντων» που έχουν κατατεθεί οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει μιλήσει για πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας.

Χαρακτηριστικές της συντεχνιακής λογικής που επικρατεί στους προέδρους των ΤΕΙ είναι οι αποφάσεις που πήραν στο Μεσολόγγι. Οι «απειλές» για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, το κλείσιμό τους στις 18 Δεκέμβρη δε δίνουν λύση στο πρόβλημα και αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ «μαγαζιών» της εμπορευματοποιημένης Παιδείας. Χωρίς να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε τεχνικά και ανώτατα ιδρύματα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Αντί αυτού, οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν ένα εθνικό απολυτήριο το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου τα ιδρύματα πρέπει να καθορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους σα μαγαζιά που θα διαλέγουν φοιτητές - πελάτες.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που πολλά ΤΕΙ έχουν απαράδεκτη υλικοτεχνική υποδομή και σκόπιμα υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών, οι πρόεδροί τους, μιλούν για την ερευνητική τους δραστηριότητα και ζητούν την απονομή διδακτορικών τίτλων σε συνδιοργάνωση με τα πανεπιστήμια. Πρόκειται, στην ουσία για αίτημα μιας ακόμα... «ψευτοανωτατοποίησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαία «αγορά» για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων(2010-04-13 00:00:00.0)
Στην επιφάνεια τα αδιέξοδα και η υποβάθμιση(2004-06-15 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι απόφοιτοι των ΤΕΕ(2001-01-24 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο απόφοιτοι των ΤΕΕ(2001-01-18 00:00:00.0)
Μαζεύει τα αμάζευτα(1997-05-10 00:00:00.0)
"Αναβαθμίζει" τα ιδιωτικά ΙΕΚ η κυβέρνηση(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ