Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται το ΝΑΤΟ

Επίσημη παρουσίαση της πολιτικής προσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα θα γίνει στα πλαίσια του διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά στον 21ο αιώνα», που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο «Διβάνι Απόλλων Παλλάς» στο Καβούρι. Στην έναρξη του Συνεδρίου θα μιλήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, με θέμα «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Ασφάλειας στον 21ο αιώνα».

Στο συνέδριο θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της στρατηγικής αμυντικής αναθεώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, σύντομα θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή, «έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτός ο κύκλος διαλόγου σε ευρύτατο επίπεδο πάνω στο περιεχόμενο αυτής της αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στις απαραίτητες αποφάσεις».

Ο υπουργός Αμυνας προϊδέασε χτες για το χαρακτήρα της αμυντικής αναθεώρησης, η οποία έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για δημιουργία στρατού που θα παίξει ρόλο διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού για την επιβολή της νέας τάξης. «Η ασφάλεια και η άμυνα της Ελλάδας, είπε, επιβάλλει να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης και των εξοπλισμών, ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο ρόλο που έχει η χώρα, αλλά και οι ίδιες οι Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή. Η ασφάλεια στην περιοχή απαιτεί ένα σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Αυτός ο σταθεροποιητικός ρόλος εξασφαλίζεται, από τη μια πλευρά, με την επάρκεια αποτροπής από τις Ενοπλες Δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, όμως, με τη δυνατότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μπορούν να παρέμβουν σε όλο το νέο πλέγμα σχέσεων που διαμορφώνεται τόσο στο περιφερειακό, όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο για την ασφάλεια, με έναν καθοριστικό τρόπο».

Και συνέχισε: «Αρα λοιπόν, η καθοριστική και πρωτοβουλιακή συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και η πρωτοβουλιακή συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή, αναβαθμίζει το ρόλο της και έτσι, μας βοηθά ώστε να έχουμε μια θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση και των εθνικών μας θεμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως, πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αλλαγές στην υποδομή, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και στον τρόπο λειτουργίας τους».

Στο διήμερο των εργασιών του Συνεδρίου, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κ. Παπούλιας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γ. Σαββαΐδης και εκπρόσωποι των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ