Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με τον ιδιωτικό τομέα κατά της... «κακοδιοίκησης»
  • Αξιοποιώντας την άθλια κατάσταση, που η ίδια  έχει δημιουργήσει στη δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να «εισάγει» μεθόδους από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων
  • Κυβερνητικό εργαλείο η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης.

Με μεθόδους, που αντιγράφουν από τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρούν η κυβέρνηση και τα «όργανά» της να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα «κακοδιοίκησης» στην κρατική μηχανή, επιχειρώντας έτσι αφ' ενός να επιρρίψουν την ευθύνη και το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων και από την άλλη να «βγάλουν λάδι» την κυρίαρχη πολιτική που ευθύνεται αποκλειστικά για τη γραφειοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις άθλιες υπηρεσίες που παρέχει.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την παρουσίαση των «πεπραγμένων» και των προτάσεων που έγιναν χτες από την Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και την εγκύκλιο της υπουργού Β. Παπανδρέου για το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος των ενεργειών της Ομάδας Αμεσης Παρέμβασης, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο της κυβέρνησης, είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, η μείωση του χρόνου πρόσβασης και εξυπηρέτησης του πολίτη και «η ποιοτική βελτίωση του τρόπου διάθεσης και παροχής υπηρεσιών».

Η Ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον Αλ. Σιδερίδη, στηρίζεται σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες και επιχειρεί παρεμβάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να εξετάζει τη γενικότερη κατάσταση και τις αιτίες που την προκάλεσαν, αλλά κινείται με βάση την αρχή «τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που έχουμε». Ετσι, χωρίς να παίρνει υπόψη της τις ελλείψεις προσωπικού, τις περικοπές των δαπανών και γενικότερα την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κρατικό μηχανισμό με ευθύνη της κυβέρνησης, επιχειρεί με «έξωθεν» παρεμβάσεις να λύσει τα προβλήματα με οδηγό τις αντίστοιχες μεθόδους που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα και με βάση τα πρότυπα που υπάρχουν σε ΗΠΑ και Καναδά! Φυσικά, η Ομάδα έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις της η Β. Παπανδρέου, η οποία έσπευσε να δημοσιοποιήσει τα «πορίσματά» της, χωρίς να έχουν συζητηθεί ή γίνει δεκτά από τις ηγεσίες των άλλων υπουργείων.

Υπάλληλοι - «ευνουχιστές»!

Ο καθηγητής Α. Σιδερίδης το πρώτο που έκανε ήταν να μεταθέσει τις ευθύνες στους δημόσιους υπάλληλους, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «έλλειψη ευθύνης στην καθημερινή πρακτική» από υπηρεσίες και υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό πως βασική διαπίστωση της έκθεσης που έχει συντάξει η Ομάδα είναι ότι «οι διάφορες υπηρεσίες δε λειτουργούν ως μονάδες προώθησης και εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τουναντίον ευνουχίζουν κάθε θετικό μέτρο ή διάταξη για την εξυπηρέτηση του κοινού»!!!

Παράλληλα, επανέφερε το ξαναζεσταμένο σκάνδαλο του χρηματισμού υπαλλήλων σε ορισμένες υπηρεσίες (ΚΤΕΟ, υπουργείο Μεταφορών), χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσφέρει τίποτα στο να φωτίσει τις αιτίες, παρά μόνο για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διευκολύνουν την επιβολή των νέων αντιυπαλληλικών μέτρων της κυβέρνησης. Η 40μελής Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης στους τρεις μήνες από τη συγκρότησή της ασχολήθηκε με την καταγραφή των «δυσλειτουργιών» σε ορισμένες προβληματικές υπηρεσίες του Δημοσίου (Εφορίες, ΙΚΑ, Πολεοδομίες, ΚΤΕΟ) και την υποβολή προτάσεων «άμεσης επίλυσής» τους. Πέρα από τις προτάσεις που κάνει για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης και το «νοικοκύρεμα» των δημοσίων υπηρεσιών που επιρρίπτεται κυρίως στις πλάτες των εργαζόμενων, η Ομάδα ουσιαστικά επικροτεί και υποστηρίζει τις νεοφιλελεύθερες «τομές» που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η «εφαρμογή κυλιομένου ωραρίου», η μέτρηση αποδοτικότητας των υπαλλήλων, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών του δημοσίου (π.χ. ΚΤΕΟ, άδειες κυκλοφορίας, ακόμα και ιδιωτική υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού στο ΙΚΑ(!), κ.α. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που επανειλημμένα ο επικεφαλής της Ομάδας απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να... στηρίξουν το έργο των Ομάδας των «ράμπο» της κυβέρνησης.

Επιστρατεύονται και τα «πόθεν έσχες»

Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου στο πλαίσιο δημιουργίας ασφυκτικού κλίματος σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, «θυμήθηκε» να εκδώσει εγκύκλιο για το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων, δύο χρόνια σχεδόν μετά την ψήφιση του γνωστού αντιδραστικού Υπαλληλικού Κώδικα. Με βάση την εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες, ώστε να κατατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» από τους υπάλληλους. Σύμφωνα με τον υπαλληλικό Κώδικα, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει κατά το διορισμό του, την περιουσιακή κατάσταση του ίδιου, της συζύγου και των παιδιών, ενώ κάθε δύο χρόνια υποβάλλει δήλωση για κάθε μεταβολή ή μη της περιουσιακής του κατάστασης. Στην περίπτωση που η μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του υπάλληλου είναι «δυσανάλογη» με τις αποδοχές του και την εν γένει οικονομική του κατάσταση, τότε η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται να διενεργήσει έρευνα για την προέλευση των πόρων του υπάλληλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώδικα, τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλονται στη διεύθυνση διοικητικού της υπηρεσίας του, αποτελούν στοιχεία του προσωπικού του μητρώου(!), δηλαδή στοιχεία του φακελώματος των υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ