Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δικαίωμα στην άθληση για όλους

Παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση προς τιμήν των Ολυμπιονικών, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αγαπητοί φίλοι Ολυμπιονίκες,

Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες όλων σας στην Παραολυμπιάδα του Σίδνεϋ και σήμερα νιώθουμε ιδιαίτερη ευτυχία που σας υποδεχόμαστε δύο φορές νικητές. Νικητές στο στίβο των αθλημάτων αλλά πάνω απ' όλα νικητές ζωής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συγχαίρω όλους τους αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος στους αγώνες, τους προπονητές και όσους συνέβαλαν στις μεγάλες επιτυχίες.

Οι νίκες σας είναι θα έλεγα ο θρίαμβος της επιμονής και της προσπάθειας πάνω σε κάθε αναποδιά και εμπόδια της ζωής.

Γνωρίζουμε με πόσες προσπάθειες και προσωπική θυσία ήρθαν αυτές οι επιτυχίες.

Γνωρίζουμε γι' αυτό και ιδιαίτερα σας τιμούμε ότι κάνατε το καθήκον σας με το παραπάνω.

Επειδή, όμως, τιμούμε και την αλήθεια, οφείλουμε να σημειώσουμε ένα γεγονός.

Δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα υπερήφανος αν αναλογιστεί - και αυτό αποτελεί μέτρο του πολιτισμού μας - ότι μια χώρα με 11 Ολυμπιονίκες δεν έχει εξασφαλίσει για όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες τις γενικές και τις ειδικές προϋποθέσεις για τα δικαιώματά τους και αυτό της άθλησης.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, φίλοι Ολυμπιονίκες να χρησιμοποιήσετε το κύρος που αποκτήσατε από τις νίκες σας και τις προσπάθειές σας για να ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες άλλους Ελληνες που έχουν σαν εσάς ξεχωριστές ανάγκες αλλά και ικανότητες.

Η ύπαρξη υποδομών για σας, γραδάρει την ανθρωπιά και την ευαισθησία και αποτελεί βασικό κριτήριο για κάθε κυβέρνηση.

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι 180.000 άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα σχολεία.

Δεν μπορεί να αγνοήσει ότι το δικαίωμα στην άθληση, που για σας είναι πάνω από πολύτιμο, δε σας αφορά όλους.

Για να έχουν, λοιπόν, νόημα τα λόγια που ακούγονται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, πρέπει ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην άθληση σε όλους και ειδικά σε αυτούς που το έχουν δύο φορές ανάγκη.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει μέτρο πάντων να είναι όντως ο άνθρωπος και όχι το κέρδος των πολυεθνικών.

Φίλοι Ολυμπιονίκες.

Σας συγχαίρουμε για άλλη μια φορά και γιατί η προσπάθειά σας επιβεβαίωσε τη θεωρία ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να του δοθούν οι δυνατότητες.

Σας συγχαίρουμε γιατί σηματοδοτήσατε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που μπορεί να ονομάζεται αθλητισμός.

Μας βοηθήσατε για λίγο να ξεχάσουμε σκηνές όπως αυτές της Λεωφόρου την Κυριακή που κάποιοι επιμένουν παρά τις κορόνες να τις ονομάζουν ψευδεπίγραφα Αθλητισμό, χρηματοδοτούμενο μάλιστα από τον κρατικό κορβανά.

Νιώθουμε την ευθύνη μας, να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα άθλησης στο λαό και τη νεολαία, και πιο ειδικά και ολοκληρωμένα σε όσους την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Περιμένουμε να δούμε λοιπόν τα κονδύλια για τον αθλητισμό στον προϋπολογισμό, αν θ' αλλάξουν μετά και τα τελευταία γεγονότα, μετά τις τελευταίες διακηρύξεις.

Και πάλι σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε δυνατοί την προσπάθειά σας, για εκπλήρωση των επόμενων στόχων σας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ