Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ
Στον αστερισμό της ακόμα σκληρότερης λιτότητας

Με τρομοκρατικού τύπου αναφορές ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και απειλές που προειδοποιούν ότι «αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι», αφού ως κυβέρνηση «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Ελληνες πολίτες», ο Γ. Παπανδρέου έστειλε, με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, σαφέστατο μήνυμα: Τα λαϊκά στρώματα της χώρας όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα πρέπει να προετοιμάζονται προκειμένου να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που βρίσκονται στα σκαριά. Μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο όνομα της «καμένης γης» και της «δημοσιονομικής εκτροπής». Ενα ...άλλοθι που επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει την επιλογή του να πορευτεί στις ίδιες ακριβώς ράγες που κινήθηκε επί τόσα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας, με τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, το σχέδιο παραπέρα στήριξης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί στο αυστηρό πλαίσιο της πολιτικής πτωχοκομείου για όσους θεωρούνται οικονομικά αδύνατοι και λίγων λεπτών του ευρώ ημερησίως για τους υπόλοιπους. Η πολιτική στον τομέα της φορολογίας προβλέπει την εισαγωγή νέων φοροεπιβαρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, με αύξηση κυρίως των έμμεσων φόρων. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και πάλι το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις, ενώ αναμένονται νέα βήματα παραπέρα ιδιωτικοποίησης σε Παιδεία και Υγεία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ αναμένεται να φανεί απλόχερη σε ποικιλόμορφες ενισχύσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, που θα εκφραστούν μέσα από τη στήριξη της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της περιβόητης «πράσινης οικονομίας».

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή, δεν περιείχαν εκπλήξεις. Στην πραγματικότητα, εκφώνησε με κάπως πιο κωδικοποιημένο τρόπο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας γενικόλογες και συνθηματικού χαρακτήρα διατυπώσεις και παραπέμποντας ουσιαστικά στην εξειδίκευση μέτρων και πολιτικών που θα γίνει από τα υπουργεία. Εκείνο όμως που σε κάθε περίπτωση κυριάρχησε στις εξαγγελίες Παπανδρέου ήταν η κινδυνολογία και οι εκβιασμοί πως αν τάχα δεν υπάρξει συμφωνία με το αντιλαϊκό πρόγραμμα του κόμματός του, απειλούμαστε με κατάρρευση και καταστροφή.

Μιλώντας για κρίση ηθικής, αξιών και θεσμών, επικαλούμενος τη διαφθορά και την απαξίωση του πλούτου του ελληνικού λαού και κραδαίνοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την οικονομική κρίση, ...«επιτεύγματα» όλα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστική κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι», ενώ «πρώτος, άμεσος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στη χώρα μας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι είναι μονόδρομος η εργατική αντεπίθεση, η ένταση της ταξικής πάλης απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του σχεδίου της ΕΕ για ανάκαμψη που θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα. Πίσω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης υπάρχει μόνο υποχώρηση και ενσωμάτωση. Αν ο λαός δε δείξει άμεση ετοιμότητα να περάσει στην αντεπίθεση θα υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αυτό φάνηκε ανάγλυφα από τις προγραμματικές δηλώσεις. Δυναμώνει ακόμη περισσότερο η ανάγκη να μη δοθεί καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός και πνεύμα αναμονής από το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Να συγκεντρωθεί η προσοχή της εργατικής τάξης, του λαού, στη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα τα πυρά πρέπει να δίνουν έμπρακτη απάντηση ότι ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου. Στο φύλλο της Τρίτης, ο «Ρ» θα δημοσιεύσει την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς επίσης ρεπορτάζ από τη συζήτηση που γίνεται για τις προγραμματικές δηλώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικός μέτοχος στα μέτρα και στη χειραγώγηση(2012-08-28 00:00:00.0)
«Νέοι ρυθμοί» για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση(2012-06-26 00:00:00.0)
Οι «διαφορετικές αντιλήψεις» του ΠΑΣΟΚ(2009-09-08 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί σε κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις(2009-02-20 00:00:00.0)
«Περήφανοι» για το χτύπημα των αγροτικών κινητοποιήσεων(2009-01-27 00:00:00.0)
Θέλει πανεπιστήμια έρμαια των επιχειρηματιών(2007-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ