Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Σχέδιο Μάρσαλ» απεργάστηκε η προεδρία Ομπάμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δημόσια αντιπαράθεση προκάλεσε στο Πακιστάν η χτεσινή ανοιχτή επιστολή της ηγεσίας του στρατού, στην οποία εκφράζεται ο «έντονος προβληματισμός» των επικεφαλής του στρατεύματος όσον αφορά στην αποδοχή ή όχι της βοήθειας 1,5 δισεκατομμυρίων ετησίως επί πέντε χρόνια που προσφέρει προς τη χώρα η Ουάσιγκτον. Με βάση ό,τι έχει γίνει γνωστό, η προεδρία Ομπάμα δηλώνει έτοιμη να χορηγήσει το τεράστιο αυτό ποσό υπό τη μορφή βοήθειας για την προώθηση προγραμμάτων «δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», αλλά και για ενίσχυση του στρατού «στον πόλεμό του κατά της τρομοκρατίας, της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν». Βέβαια, «προκειμένου να διανεμηθεί» η βοήθεια, προβλέπεται η αύξηση κατά δεκάδες των «υπαλλήλων» της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.

Αν και η πακιστανική ηγεσία δεν έχει επισήμως απαντήσει, ο Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι φέρεται να διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική ν' αποδεχτεί την αμερικανική «χείρα βοηθείας». Ο στρατός, όμως, όπως και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, εκφράζει έντονη ανησυχία, εκτιμώντας ότι το μέγεθος και ο τρόπος διανομής της βοήθειας λαμβάνει, σχεδόν απροκάλυπτα, «διαστάσεις άμεσης ανάμειξης στο εσωτερικό της χώρας». Αρκετοί αναλυτές επισήμαιναν, χτες, στον πακιστανικό Τύπο ότι η «αμερικανική χείρα βοηθείας ουσιαστικά θέτει το Πακιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ, σαν να ήταν μια ακόμη πολιτεία και μάλιστα με ιδιαίτερα εξευτελιστικό τρόπο».

Η δημοσιοποίηση των ενστάσεων που υπάρχουν στους κόλπους της στρατιωτικής ηγεσίας έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Ο δημόσιος, τελικά, διάλογος που άρχισε, χτες, για το ζήτημα δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα.

Στο στόχαστρο των Ταλιμπάν

Οι «Σουφ Καφίρ» ή αλλιώς οι «Κόκκινοι Απιστοι» είναι ο προσφιλής στόχος των Ταλιμπάν, τους τελευταίους μήνες, στην επαρχία Βορειοδυτικών Συνόρων του Πακιστάν. Πρόκειται για μέλη αριστερών οργανώσεων και κυρίως του ΚΚ Πακιστάν, οι οποίοι εννοείται ότι δρουν σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας, καθώς εκτός από τα αυταρχικά καθεστώτα της χώρας τους και τη δικτατορία Μουσάραφ, θεωρούνται νούμερο ένα «εχθρός» και για τους Ταλιμπάν.

Οι τελευταίοι ως βασική αιτία της στοχοποίησης των κομμουνιστών θέτουν το γεγονός ότι είναι «άπιστοι». Οι ίδιοι απαντούν ότι η θρησκεία είναι προσωπική υπόθεση και ότι φυσικά εναντιώνονται σε θρησκευτικά και σε κάθε είδους αυταρχικά καθεστώτα. Τον τελευταίο χρόνο, στη συγκεκριμένη επαρχία, έχουν απαχθεί ή δολοφονηθεί 200 μέλη ή συμπαθούντες του ΚΚ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα σφαγιάστηκε κυριολεκτικά ένα στέλεχός του στην πόλη Μπουνίρ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν βρίσκεται, από τον περασμένο Μάη, στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση κατά ομάδας εμβολιασμού(2012-12-19 00:00:00.0)
Ο λαός αντιμέτωπος με τις φυσικές καταστροφές και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα(2011-11-13 00:00:00.0)
Εκβιασμοί Καρζάι και νέες επιθέσεις(2011-10-05 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για τους Ταλιμπάν(2010-07-07 00:00:00.0)
Βρετανική παρέμβαση(2009-01-17 00:00:00.0)
«Γαϊτανάκι» για τους συλληφθέντες Δυτικούς(2001-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ