Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Καθρέφτης της στρατηγικής του η πολιτική της ΝΔ

Ακόμα και η προσπάθεια να αντιπαρατεθούν σε πεπραγμένα και προτάσεις επιβεβαιώνει ότι τα προγράμματά τους έχουν την ίδια μήτρα

Πίσω από τη μάσκα της δημαγωγίας, κρύβεται η ταξική στρατηγική που υπηρετούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Πίσω από τη μάσκα της δημαγωγίας, κρύβεται η ταξική στρατηγική που υπηρετούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Κραδαίνοντας το «πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης», που προβλέπει «ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις» στο μεγάλο κεφάλαιο και εγκαλώντας την κυβέρνηση για «επιδείνωση της θέσης της χώρας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας», το ΠΑΣΟΚ οξύνει τον προεκλογικό του διαγκωνισμό με τη ΝΔ στην «κούρσα» της διεκδίκησης του χρίσματος του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη χορήγηση φοροαπαλλαγών και νέων οικονομικών πακέτων, πετάει «ψίχουλα» και υποσχέσεις για δήθεν «αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων». Συγκεκριμένα, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για τις αυξήσεις στους μισθούς ανέφερε:

-- «Η ΝΔ είπε πως θα παγώσει τους μισθούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτοί θα αυξηθούν πέραν του πληθωρισμού». Σήμερα ο πληθωρισμός είναι 0,8%, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι οι αυξήσεις στους μισθούς που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ θα κυμανθούν το πολύ μέχρι 1%(!!!) δηλαδή κάτω και από τις κατάπτυστες συμβάσεις για τις αυξήσεις των 77 λεπτών (ούτε τα μισά) και του ενός ευρώ στα μεροκάματα που υπέγραψε το 2006 και το 2008 αντίστοιχα η «πράσινη» πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους. Συμβάσεις που τότε ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε «ως υπόδειγμα κοινωνικής συμφωνίας» την πρώτη, ενώ στη δεύτερη έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο των βιομηχάνων που διαμόρφωσαν «με τη ΓΣΕΕ πρόσφατα συμφωνίες μέσα από διαβούλευση και συναίνεση, και όχι μέσα από συγκρούσεις και πολώσεις»!!


-- «Θα ήταν ανεύθυνο να ανακοινώσουμε εισοδηματική πολιτική τη στιγμή που δεν έχει καταρτιστεί προϋπολογισμός (...) Η ίδια η κυβέρνηση τις περισσότερες φορές ανακοίνωνε την εισοδηματική της πολιτική μετά τον προϋπολογισμό»!! Αλλά ακόμα και γι' αυτές τις αυξήσεις «πτωχοκομείου», το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να μην αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση, ώστε αν χρειαστεί να επικαλεστεί την «οικονομική στενότητα» του προϋπολογισμού...

Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο

Αντίθετα, απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμος και ανέφερε:

-- «Τα φορολογικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την επιχείρηση γιατί θα επενδύσει (...) Θα μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή στα κέρδη που επενδύονται (...) Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις της "Πράσινης Ανάπτυξης" θα εξειδικευθούν». Δε χρειάζεται να εξειδικευτούν γιατί το ΠΑΣΟΚ ήδη μέσω του προγράμματός του έχει δεσμευτεί για την παροχή νέων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες,«μέσα από μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων»!

-- «Δε φοβόμαστε πως θα φύγουν επιχειρήσεις από την Ελλάδα με τα φορολογικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ (...) Οι επιχειρήσεις έχουν κριτήρια στο πού επενδύουν και οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το αν υπάρχει χωροταξικό στη χώρα, ποια θα είναι τα πραγματικά ποσά που θα φορολογηθούν». Πώς να φοβάται; Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει δεσμευτεί ότι δε θα αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά έχει φροντίσει να ανοίξει και νέους κερδοφόρους ορίζοντες γι' αυτές με την «απελευθέρωση των τομέων της ενέργειας», «την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας (Ελληνικό, Φάληρο, Γουδή, Ελαιώνας)», μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)...

Μαίνεται ο χαρτοπόλεμος για τη φορολογία

Την ίδια στιγμή και μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων για τη συντήρηση του ψευδεπίγραφου συνθήματος των «δύο διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε χτες τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας υπερασπιζόμενο το νέο φορολογικό του σχέδιο. Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα και με ανακρίβειες και μισόλογα να κρύψει ότι το φορολογικό σύστημα που προτείνει είναι άκρως ταξικό και προασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα επαναφέρει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως ήταν. Η μεγάλη περιουσία θα φορολογηθεί με προοδευτικό τρόπο και πιο δίκαια» χωρίς και πάλι να γίνει συγκεκριμένος. Ο ίδιος είπε επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει ενιαία φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος» ...«τσουβαλιάζοντας» επί της ουσίας τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία με αυτά που προέρχονται από κεφάλαιο κάτω από έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «από την ενιαία φορολογική κλίμακα θα εξαιρεθούν οι τόκοι καταθέσεων που φορολογούνται αυτοτελώς με βάση το ισχύον σύστημα», αφήνοντας τους μεγαλοκαταθέτες στο «απυρόβλητο».

Το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης σε σχέση με τη ΝΔ, προβάλλει την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, καλώντας το μεγάλο κεφάλαιο σε «κοινή δράση» για την επίτευξη ενός «νέου αναπτυξιακού προτύπου» που «θα του εξασφαλίσει ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις»...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε επίσης τη ΝΔ:

--«Που αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ»,ξεχνώντας προφανώς ότι το ΠΑΣΟΚ το αύξησε κατά 73 δισ. ευρώ. Μια αύξηση που οφείλεται στο πλήθος των οικονομικών ενισχύσεων που πρόσφεραν στο κεφάλαιο οι «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις.

--«Οτι έκανε τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα»,αλλά έκρυψε ότι την περίοδο 2000 - 2004 επί ΠΑΣΟΚ οι φόροι των φυσικών προσώπων από το ποσοστό του 51,81% των συνολικών φόρων που εισπράττει το κράτος έφτασαν στο 62,24%!

Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να επικυρώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ερώτημα παραμένει πού θα είναι υποψήφιος ο Κ. Σημίτης, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές, όπως έπραξε και το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ