Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
1. Ισοπέδωσαν την Κοινωνική Ασφάλιση

Οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για το γεγονός ότι το 60% των συνταξιούχων καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα
Οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για το γεγονός ότι το 60% των συνταξιούχων καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα
Τι έκαναν μέχρι σήμερα:

Η στρατηγική τους σύγκλιση, στο γκρέμισμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πράγματι εντυπωσιακή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πέντε βασικούς αντιασφαλιστικούς νόμους (και δεκάδες τροπολογίες), τους οποίους χρησιμοποίησαν από κοινού για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, με τους νόμους Σουφλιά (1902/90), Σιούφα (2084/92) των κυβερνήσεων της ΝΔ, Παπαϊωάνου (2676/99), Ρέππα (3029/02) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Πετραλιά (3655/08) της ΝΔ προώθησαν:

α) Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 67 χρόνια.

β) Τη δραστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Σήμερα περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι (το 60% του συνόλου) ζουν με συντάξεις κάτω από 600 ευρώ.

γ) Θεσμοθέτησαν τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προδιαγράφοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό τους.

Τι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μετά τις 4 Οκτώβρη

1. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει: «Αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με στόχο την παράταση του εργάσιμου βίου».

Αντίστοιχη είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».

  • Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα σημάνει μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτούνται, με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που θα φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια !

2. Η κυβέρνηση ήδη ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι τροπολογία στη Βουλή για: «Την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας απόλυτα προτείνει: «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

  • Οι προτεινόμενες αλλαγές, που προωθούν οι εταίροι του δικομματισμού, σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν (υπολογίζονται το 40% της σημερινής λίστας) θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα (!), θα επιβαρυνθούν από 5 μέχρι 7 χρόνια εργασίας (!) προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%(!)

3. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από 5 μέχρι 17 χρόνια!

Η ΝΔ έχει αποδεχτεί την απόφαση της ΕΕ και θα την επιβάλει αν λάβει τη «νωπή εντολή» που ζητά.

Το ΠΑΣΟΚ εντελώς υποκριτικά ισχυρίζεται ότι θα ...διαπραγματευτεί την επιβολή του μέτρου, αλλά η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, με συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο (27/08/09), σε μια κρίση ...ειλικρίνειας είχε υπογραμμίσει: «Στο θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών, η κατάσταση πράγματι που θα κληρονομήσουμε θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα, θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε μεταβατικές διατάξεις, αλλά οι αποφάσεις, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παρθεί»...

4. Η κυβέρνηση, αν ανανεώσει τη «λαϊκή εντολή», θα δρομολογήσει: «Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων».

Το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, και προτείνει: «Δημιουργία Ενιαίων Κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας».

  • Αν οι προτάσεις τους γίνουν νόμοι θα υπάρξει δραστική μείωση του αριθμού των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.

5. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα νομοθετήσει: «Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας».

Το ΠΑΣΟΚ, σε απόλυτη ταύτιση, δεσμεύεται στο πρόγραμμά του για: «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές».

  • Στόχος κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την οποία θα επωμιστούν με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ