Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβλήθηκε η έναρξη του δεύτερου γύρου

Το κλίμα δυναμίτισαν τα προσκόμματα που έβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις στο προγραμματισμένο για χτες άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χάος δημιούργησαν χτες κατά το προγραμματισμένο προσκύνημα στον Αγιο Μάμα, οι αρχές του ψευδοκράτους, με αφορμή τη διέλευση των προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, που θα άνοιγε ειδικά για την περίσταση στους κατοίκους της Τυλληρίας. Παρότι είχε συμφωνηθεί να επιτραπεί η πρόσβαση στη Μόρφου από το Λιμνίτη με απλουστευμένες διαδικασίες, το κατοχικό καθεστώς επέδειξε για ακόμα μία φορά την ασυνέπειά του, επιλέγοντας τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο, ματαιώνοντας τελικά τη διέλευση.

Το επεισόδιο είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί και η σημερινή προκαθορισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, η χτεσινή συμπεριφορά των κατοχικών αρχών «ρίχνει τη σκιά της» στη σημερινή έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών «και έτσι ήταν προτιμότερο αυτή να αναβληθεί». Ο Γ. Ιακώβου σημείωσε ακόμα ότι «είναι κρίμα γιατί αυτά γίνονται μέσα στα πλαίσια ενός πνεύματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οδηγούν περίπου στο αντίθετο αποτέλεσμα». Το γεγονός καταδίκασε και το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη να χαρακτηρίζει το συμβάν «πολύ λυπηρό το οποίο δείχνει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία».

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Μόρφου, Αντιδήμαρχος Μόρφου, Χάρης Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις διήμερες συμβολικές εκδηλώσεις στον Αγιο Μάμα, σαν «γροθιά στο τείχος της κατοχής, που θα ήταν ισχυρότερη εάν είχε επιτραπεί η είσοδος των συμμετεχόντων και από το Λιμνίτη», προσθέτοντας ότι «εμείς με την παρουσία μας εκεί στέλνουμε το μήνυμα ότι τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τα εδάφη μας στα κατεχόμενα δεν τα ξεγράφουμε και παλεύουμε για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα επανενώνει το λαό, τους θεσμούς, το νησί και την οικονομία».

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία βρέθηκε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος και συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Ο Δ. Χριστόφιας μετά το γεύμα, δήλωσε ευτυχής, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε «πλήρης συναντίληψη στο Κυπριακό πρώτα απ' όλα, που μας καίει τόσο πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ