Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με τα ίδια αντιδραστικά υλικά η «νέα αρχή»

«Έτοιμος» να κυβερνήσει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου

Μια «νέα αρχή», με εφόδια το αντιλαϊκό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει για την προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και τη δέσμευση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα εξασφαλίσει «κοινωνική συναίνεση» που θα υπηρετήσει τις αξιώσεις του, υποσχέθηκε χτες στην πλουτοκρατία ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας «έτοιμος» να κυβερνήσει για λογαριασμό της.

Με το σύνθημα «ήρθε η ώρα του λαού» συνοδευόμενο από τα αταξικά κελεύσματα για «μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον» και «μια μεγάλη εθνική προσπάθεια», ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει τη θωράκιση της κυρίαρχης πολιτικής, που μετά την απόφαση της κυβέρνησης περνάει από τις πρόωρες εκλογές, σαν αφετηρία για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο ίδιος έκανε λόγο για «κατάρρευση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε». Εγκάλεσε τη ΝΔ που «δεν τίμησε την εντολή που της έδωσε δυο φορές ο ελληνικός λαός» και της απέδωσε «αποκλειστικά την ευθύνη για τη βαθιά κρίση που περνά σήμερα η χώρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο δικό του διάγγελμα που ακολούθησε αυτό του πρωθυπουργού, επέλεξε να συγκαλύψει το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι η ανάκτηση από τους εταίρους του δικομματισμού της «νωπής λαϊκής εντολής» για να εξαπολύσουν μια νέα επέλαση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων πίσω από το κούφιο ψευτοδίλημμα «της προόδου απέναντι στη συντήρηση»... «Σήμερα, δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα. Αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, αντιλήψεις και επιλογές. Μια νεοσυντηρητική επιλογή, πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης της χώρας - που μας έφερε στη σημερινή κρίση - και από την άλλη, η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας», ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθαρός απέναντι στην πλουτοκρατία

Φανερώνοντας, όμως στη συνέχεια την πυξίδα που θα οδηγήσει την «άλλη πορεία», ο Γ. Παπανδρέου ήταν πολύ συγκεκριμένος:

-- «Εχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόταξε δηλαδή το κυβερνητικό αντιδραστικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο ότι διαθέτει την «πολιτική βούληση» για να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές.

--«Εχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες (...) Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. «Λύσεις» που υποτάσσονται στις απαιτήσεις της Κομισιόν και βάσει των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

-- «Εχουμε σχέδιο. Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από τη σημερινή κρίση», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ενα σχέδιο που είναι δομημένο στην ενίσχυση και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με νέα οικονομικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές.

-- «Εχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Οπως έκανε και ο Κ. Καραμανλής το 2004 όταν τα έβαζε με τους ...«νταβατζήδες». Σήμερα, 5,5 χρόνια μετά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πνίγονται από τη μπόχα των σκανδάλων τους.

Το μεγαλύτερο όμως «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να το συμπεριλάβει στο «κλείσιμο» του διαγγέλματός του. Ο τόπος σήμερα, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης. Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί». Πώς δηλαδή θα παρουσιαστεί σαν δήθεν «εθνική προσπάθεια» το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας ώστε το ΠΑΣΟΚ να υφαρπάξει στις 4 του Οκτώβρη τη λαϊκή συγκατάθεση για να τη χρησιμοποιήσει σαν «όχημα» για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ