Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2010
Προσήλωση στα αντιλαϊκά σενάρια

Με αντικείμενο τη ΔΕΘ η συνάντηση - συνεργασία του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον Κ. Καραμανλή

Η απόλυτη εμμονή στο αντιδραστικό πλέγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σ' ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και η προβολή της ανάγκης που υπάρχει να γίνουν σήμερα όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, θα είναι η γραμμή που θα τηρήσει η κυβέρνηση και με την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ στις αρχές του επόμενου μήνα. Μια γραμμή που, όπως και να τη διαβάσει κανείς, ενσωματώνει ένα πλήθος από αντιδραστικές ρυθμίσεις, η εφαρμογή των οποίων ισοδυναμεί με αφόρητη κλιμάκωση της επίθεσης που, εδώ και χρόνια, δέχονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Ακόμα χειρότερα. Η αντιλαϊκή επέλαση ακουμπάει για τα καλά κάθε πτυχή της ζωής, που αφορά στα λαϊκά δικαιώματα στην εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη κ.ά.

Πρόκειται για μέτρα διεύρυνσης των προνομίων για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον προϋπολογισμό κ.ο.κ. αξιώνουν σε αυτήν τη φάση την επιτάχυνση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας». Είναι η στρατηγική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας» με την οποία ταυτίζεται απόλυτα και το ΠΑΣΟΚ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα μέτρα - ρυθμίσεις, που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελούν προτάσεις που περιέχονται και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας - και με αυτόν τον τρόπο - τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων του δικομματισμού.

Με αυτόν τον μπούσουλα, μπροστά και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έγινε η χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος, αμέσως μετά επανέλαβε ότι «πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες»! Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, δήλωσε ότι «είμαστε στο μέσον μιας πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, η οποία όπως είναι φυσικό δε θα μπορούσε να έχει αφήσει και την οικονομία της χώρας ανεπηρέαστη». Στο «διά ταύτα» τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να «παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας»...

Τα μέτρα σοκ

Σύμφωνα με τα όσα, περίπου αυτολεξεί, έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Γ. Παπαθανασίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ).
  • Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας από τους ασφαλισμένους - εργαζόμενους (το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ).
  • Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, με στόχο τη δραστική μείωση του αριθμού των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.
  • Αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με στόχο την παράταση του εργάσιμου βίου. Αυτό θα γίνει με μείωση των συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας, κάτι το οποίο ΕΕ και κυβέρνηση παρουσιάζουν ως θέσπιση κινήτρων για την παραμονή των υπέργηρων εργαζομένων στην εργασία (το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ).
  • Εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους από το Δημόσιο, στο οποίο θα ενσωματώνονται και οι νέου τύπου εργασιακές σχέσεις που θέλουν να επιβάλουν με περικοπή επιδομάτων κλπ.
  • Δημιουργία μιας και μόνο Αρχής για τις πληρωμές των αμοιβών στο Δημόσιο, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου της μισθοδοσίας, ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις, με πρόσθετα επιδόματα, υπερωρίες ή άλλες αμοιβές που δικαιούνται και παίρνουν κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
  • Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων στους επιχειρηματίες και κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος (το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ).
  • Αμεση εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
  • Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας τους, το οποίο ταυτόχρονα σημαίνει και περιορισμό - περικοπή - κατάργηση υπηρεσιών που προσφέρονται από το Δημόσιο (το ίδιο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ).
  • Εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, το διπλογραφικό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 100 από τα 130 νοσοκομεία και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί και στους 14 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στο σύνολο των 515 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού.
  • Επιβολή, σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς μέχρι το 2010, της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και της κατάθεσης επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε όλοι οι φορείς να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες.
  • Δημιουργείται Κεντρική Αρχή και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται, όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.
  • Επιβολή ποινών που φθάνουν μέχρι και την έκπτωση των μη αιρετών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, που δεν υλοποιούν την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
  • Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων. Πέρα από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τις προμήθειες, δίνεται έμφαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, τόσο της συνταγογράφησης, όσο και της διάθεσης των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ