Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της θυσίας

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με δοσμένη την αποφασιστικότητα να δυναμώσουν οι αγώνες για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν οι εκατοντάδες πατριώτες στις 17 του Αυγούστου 1944 ξεκίνησαν, χτες, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Δήμος Νίκαιας.

Στις 7.30 χτες το απόγευμα αντιστασιακοί, συναγωνιστές και συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαζί με το δήμαρχο της πόλης, Στέλιο Μπενετάτο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου, από όπου με πορεία ξεκίνησαν οι καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης όπου εκτελέσθηκαν πατριώτες και έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο «Ομήρων Γερμανίας» στο Νεκροταφείο της Ανάληψης. Στις 9 το βράδυ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον ιερό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες από εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης και τον δήμαρχο Νίκαιας.

Στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος στάθηκε στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας που γίνεται σήμερα, με την επιδίωξη του ιμπεριαλισμού να εξισώσει το φασισμό με τον κομμουνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το φίδι και σήμερα γεννάει τα αβγά του». «Οι λαοί όμως», τόνισε, «μπορούν και πρέπει να επιβάλλουν απέναντι στον ιμπεριαλισμό την ειρήνη. Στην ύβρη που προσπαθεί να εξισώσει θύτες και θύματα, όλοι και ιδιαίτερα η νεολαία, πρέπει να δίνουν καθημερινά απαντήσεις» σημείωσε καλώντας τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τους αγώνες για την εκπλήρωση των ιδανικών, για τα οποία με απαράμιλλη λεβεντιά, «ακριβώς όπως και τη στιγμή που αναμετρούνταν με το θάνατο θυσιάστηκαν οι νεκροί του Μπλόκου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παράσχος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, τόνισε πως «η θυσία τους διδάσκει και πρέπει να παροτρύνει τους νεότερους για ό,τι πιο ωραίο και πιο μεγάλο», υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας συνεχίζεται». Η εκδήλωση, στην οποία εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και Βέρα Νικολαΐδου, ολοκληρώθηκε με συναυλία στον ίδιο χώρο με αντιστασιακά τραγούδια.

Η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23 του Αυγούστου στις 10 π.μ., στο χώρο της Πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Επίσης, την Παρασκευή 21 του Αυγούστου στη Μάνδρα του Μπλόκου από 5 μ.μ. έως 12 μ.μ. θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid» αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Από το Σάββατο 22 έως την Κυριακή 29 του Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» θα πραγματοποιηθεί το 17ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) (5 μ.μ. - 10 μ.μ.) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον «Φυσιολάτρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ