Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ταξικός διαχωρισμός των μαθητών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες μαθητές περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων και οι γονείς τους υπολογίζουν πόσα χρήματα χρειάζονται για τις σπουδές των παιδιών τους, συνεχίζεται το γαϊτανάκι της συζήτησης για το Εξεταστικό και τη λεγόμενη αναμόρφωση του Λυκείου. Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα, η κυβέρνηση τον Οκτώβρη θα ανακοινώσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Πίσω από τις «αναγκαίες» αλλαγές, όπως τις ονομάζουν το σύνολο των ΜΜΕ, κρύβονται οι πραγματικές της προθέσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Για να φανούν πιο φιλολαϊκές οι προτάσεις, αναπαράγονται και τα περί της ελληνικής ιδιαιτερότητας του φροντιστηρίου. Πρόκειται για μια τόσο ...ελληνική ιδιαιτερότητα που, όπως δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ρ», στη Γερμανία της «ελεύθερης πρόσβασης» υπάρχει παγγερμανικός σύνδεσμος ιδιωτικών φροντιστηρίων εδώ και 25 χρόνια, ενώ μια αμερικάνικη αλυσίδα φροντιστηρίων επεκτάθηκε στη γερμανική εκπαιδευτική αγορά. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στη Γαλλία το 70% των φοιτητών της Ιατρικής του Παρισιού έχουν παρακολουθήσει φροντιστηριακά μαθήματα.

Οσο για τους στόχους του «περιβόητου» διαλόγου; Το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) έχει ομολογήσει την «προσπάθεια αλλαγής στάσεως της κοινωνίας ως προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση» (ΤΕΕ). Η μετάφραση του παραπάνω στόχου είναι συγκεκριμένη: Εντονότερος ταξικός διαχωρισμός των μαθητών από τα 14 χρόνια και πολλαπλασιασμός αυτών που δε θα λαμβάνουν γενική μόρφωση μέχρι τα 18.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ