Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σηκώνει τους τόνους για εσωτερική κατανάλωση

Συμμόρφωση των δύο χωρών με το Διεθνές Δίκαιο ζήτησε από την Κομοτηνή

Ευκαιρία να προβάλει την υποτιθέμενη «σθεναρή» πολιτική των κυβερνήσεών του έναντι της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ βρήκε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στην Κοζάνη. «Οι Ελληνες θέλουμε να είναι η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για όλους. Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί η χρονική σύμπτωση των λεγόμενων του πρωθυπουργού με την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στα Πριγκιποννήσια με τη Συνοδεία του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, γεγονός που προβλήθηκε ως μια ένδειξη της τουρκικής ηγεσίας να «ξαναδεί» το θέμα του ανοίγματος της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, δε φαίνεται στον ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση στην Αθήνα αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Συνέδριο των Θρακών αναφέρθηκε ειδικά και στο θέμα της ΠΓΔΜ, καλώντας την ηγεσία της χώρας να μην επενδύει σε «εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές». «Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς τα γειτονικά Σκόπια ότι η Ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται» είπε σηκώνοντας δημαγωγικά και για εσωτερική κατανάλωση τους τόνους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας θα υποβάλει ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στον Μάθιου Νίμιτς τις παρατηρήσεις του επί των τροποποιημένων ιδεών του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Οι τελευταίες ιδέες Νίμιτς είχαν παρουσιαστεί στα δύο μέρη στις αρχές Ιουλίου. Η τελευταία δέσμη ιδεών του κ. Νίμιτς βασίζεται στην τελευταία πρότασή του, από τον περασμένο Οκτώβρη, στην οποία - μεταξύ άλλων - προτείνει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

Στα ψιλά η τουρκική κορβέτα

Στο μεταξύ, στα «ψιλά» πέρασε η υπόθεση της πρόσκρουσης, την προηγούμενη βδομάδα, τουρκικού πολεμικού πλοίου, τύπου κορβέτα, σε ύφαλο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην νησίδα της Ρω δυτικά του Καστελόριζου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σκάφος, η κορβέτα «Μπόντρουμ» άφησε και πειστήρια, καθώς κατά την πρόσκρουση στον ύφαλο της αποκολλήθηκε ο ανθυποβρυχιακός θόλος (σύστημα σόναρ). Τη συσκευή ή τα συντρίμμια της εντόπισαν ψαράδες και έγινε επιχείρηση από ομάδα δυτών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανέλκυσή τους. Σημειώνεται πως η τουρκική κορβέτα υποτίθεται πως έκανε «αβλαβή διέλευση» μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά η ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων και άλλων συστημάτων που αποτελούν μέρος του πολεμικού οπλοστασίου του πλοίου θεωρείται παράνομη. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Καστελόριζου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο τουρκικών προκλήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ