Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «18 ΑΝΩ» ΚΑΙ ΨΝΑ
Αντιστέκονται στη μεθόδευση της υποκατάστασης

Χτες απέκλεισαν την πύλη του Ψυχιατρείου ενώ αύριο θα κάνουν νέα κινητοποίηση, στις 10 το πρωί

Συμβολικό αποκλεισμό της πύλης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοί του, μαζί με συναδέλφους τους της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» που 25 χρόνια εφαρμόζει εκεί «στεγνό» πρόγραμμα, μαζί με γονείς νοσηλευομένων και δημότες. Η αιτία για την κινητοποίηση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΨΝΑ πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), από την Αθήνα (οδός Καποδιστρίου) όπου σήμερα λειτουργεί. Κίνηση αντιεπιστημονική και προς «εκκαθάριση» του κέντρου από «ανεπιθύμητα στοιχεία».

Ειδικότερα, στα μουλωχτά η κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΨΝΑ τη μεταφορά των προγραμμάτων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, την Τρίτη εμφανίστηκαν εκεί εργολάβοι, προκειμένου να εγκαταστήσουν προκάτ οικίσκους για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Η κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε τις εργασίες.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο ΨΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ουσιαστική στήριξη των «στεγνών» προγραμμάτων και του «18 ΑΝΩ» και άμεση απόσυρση των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΝΑ. Γενικότερα τονίζει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό, όχι βιολογικό ή ψυχιατρικό. Η ανατροπή των αιτιών του συνδέεται άμεσα με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Καταγγέλλει ακόμα τις κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες της εξάρτησης, όπως και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό «σκληρών» - «μαλακών» ναρκωτικών.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο Σταύρος Καλαρίτης, επικεφαλής του ΠΑΜΕ ΨΝΑ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, δεν υφίσταται αντιπαλότητα με τους χρήστες του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο υπάρχει κάθετη διαφωνία με τη χορήγηση μεθαδόνης την οποία περίπου 800 άτομα θα επισκέπτονται το ΨΝΑ για να την προμηθεύονται. Μιλά επίσης για «σκούπα» στο κέντρο ώστε να το «καθαρίσουν» από «ανεπιθύμητους».

Ο Μιχάλης Σελέκος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» Χαϊδαρίου, χαρακτηρίζει αδύνατο να συμβιώσουν το «στεγνό» πρόγραμμα του «18 ΑΝΩ» με ένα πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθεί στην πράξη το πρώτο. Ακόμα τόνισε ότι η συμβίωση στον ίδιο χώρο ψυχικά ασθενών (ευάλωτων στις ανθρώπινες σχέσεις), με χρήστες, και σε συνδυασμό με τα χορηγούμενα σε αυτούς ψυχοφάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις. Αποδίδει τεράστιες ευθύνες σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, εφόσον δεν υλοποιούν προγράμματα πρόληψης. Επιμένει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενταγμένων σε συνολικό σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Τέλος, η εργαζόμενη στο «18 ΑΝΩ» Δήμητρα Βέργη προϊδεάζει για σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν άνθρωποι που παλεύουν να απεξαρτηθούν, βρεθούν ξαφνικά με ανθρώπους που προσέρχονται στο ΨΝΑ για να πάρουν τη δόση μεθαδόνης.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ