Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τώρα «καθαρίζει» και τους μετανάστες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«"Καθάρισε" το κέντρο, αντιδρούν στη Ριτσώνα». Μ' αυτόν τον τίτλο συνόψιζε την Τρίτη η ηλεκτρονική σελίδα του ΣΚΑΪ, το «οδοιπορικό» του τηλεοπτικού σταθμού στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας «είναι αισθητά καλύτερη, αφού οι συνεχείς περιπολίες των αστυνομικών έχουν αποδώσει, ενώ οι έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Αυτό που «έχει αποδώσει», σύμφωνα με την ορολογία του ΣΚΑΪ, δεν είναι βέβαια μόνο οι περιπολίες, αλλά η συνολικότερη ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών, με τα πογκρόμ των τελευταίων ημερών, απέναντι στα οποία στάθηκαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Ας επανέλθουμε όμως στον τίτλο. Από ποιους αλήθεια «καθάρισε» το κέντρο; «Από εκείνους που το βρώμιζαν» απαντά κανείς σχεδόν αυτονόητα. Δηλαδή από τους μετανάστες. Δηλαδή, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι που διαβιούν στη χώρα μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκουπίδια και εστία βρωμιάς, την οποία η κυβέρνηση και η αστυνομία καλά κάνουν και προσπαθούν να την αποβάλουν από το κέντρο της Αθήνας και από οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να ανασάνουν και οι έμποροι.

Αυτή την επικίνδυνη νοοτροπία προσπαθεί σκόπιμα να καλλιεργήσει ο σταθμός, για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού το έγκλημα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, να αποτρέψει την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών. Μ' αυτά και μ' αυτά, φαίνεται πως ο ΣΚΑΪ διεκδικεί και μια ακόμη πρωτοτυπία: Αφού - όπως ο ίδιος διατείνεται - καθάρισε τις ακτές από τα σκουπίδια και τα δάση από τα ξερόχορτα, τώρα φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος σταθμός που θα καθαρίσει και το κέντρο από τους παρείσακτους μετανάστες.

Ο ΣΚΑΪ είναι μία περίπτωση. Στην πλειονότητά τους τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουν το θέμα των μεταναστών. Είναι τα Μέσα της άρχουσας τάξης που χρησιμοποιούνται για να καλλιεργούν τη συνείδηση ότι για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ευθύνονται οι μετανάστες. Για να αποπροσανατολίζουν από το ποιος είναι ο ταξικός εχθρός. Αυτή είναι η χρησιμότητα των αστικών ΜΜΕ στο σύστημα, αυτή είναι η συμβολή τους στο χτύπημα των μεταναστών, στο χτύπημα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ