Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα επιχειρηματικά πάρκα

Η κυβέρνηση παρουσίασε προχτές το σχέδιο νόμου για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων». Με το νομοσχέδιο - είναι ουσιαστικά συνέχεια του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία - δίνονται ζεστό χρήμα, πρόσθετα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με την πολιτική της καταδικάζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ζουν με πενιχρούς μισθούς, με συντάξεις - ψίχουλα, που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργάτες, βρίσκει τα χρήματα να ενισχύει τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους βιομήχανους να έχουν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων, πράγμα που σημαίνει πως οι ίδιοι που ρυπαίνουν το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους και της μείωσης του κόστους λειτουργίας, θα ...αυτοελέγχονται. Ετσι, φαινόμενα αντίστοιχα με τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου, θα πολλαπλασιαστούν με σημαντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί τώρα νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη λειτουργία αυτών των μονάδων. Αν σκεφτούμε ότι σε μια περιοχή, όπως τα Οινόφυτα, το γεγονός πως, παρά τους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών, οι βιομηχανίες που λειτουργούν εκεί δεν έχουν εγκαταστήσει αντιρρυπαντική τεχνολογία λόγω του υψηλού κόστους, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τι θα γίνεται όταν οι ίδιοι οι βιομήχανοι θα ελέγχουν τους εαυτούς τους... Το νερό - δηλητήριο που πίνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι θα εξακολουθήσει να τρέχει από τις βρύσες με σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση είχε εγκρίνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, απόρροια του οποίου είναι η ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων. Ενα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος του είναι η χωροταξική οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (μεταφορές, τουρισμός, ενέργεια, πολεοδόμηση, διοικητική δομή, αγροτικός τομέας, βιομηχανία) με ένα συγκεκριμένο τρόπο που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες για νέες επενδύσεις από ελληνικά και ξένα κεφάλαια. Αυτό εξυπηρετεί και το σχέδιο που παρουσιάστηκε προχτές. Εκτός από τις οικονομικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση χαρίζει δημόσια γη, πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα, δάση και δασικές εκτάσεις για να μπορούν οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε νέες χρυσοφόρες επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας.

Είναι φανερό ότι και με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην εμπορευματοποίηση της γης, στην κατάργηση του όποιου προστατευτικού πλαισίου υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αλλαγή των χρήσεων της γης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα. Επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων. Για το λαό και τους εργαζόμενους το σύνολο του χωροταξικού σχεδιασμού και η πολιτική γης είναι συνδεδεμένα με τις σχέσεις παραγωγής και την ιδιοκτησία της γης, η οποία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ