Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αντιεπιστημονική η επιχειρηματική πριμοδότηση

Πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, τονίζουν στελέχη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» Φαρμακοποιών

Κινητικότητα παρατηρείται στα νοσοκομεία αναφοράς

ICON

Κινητικότητα παρατηρείται στα νοσοκομεία αναφοράς
Σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση της χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων, ενώ είναι εξώφθαλμη η πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας με την, ταυτόχρονη, απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη διάγνωση της νέας γρίπης από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας της νέας γρίπης τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza» χορηγούνταν με απλή συνταγή. Οταν η χώρα ανέβηκε στο στάδιο της πανδημίας, τότε, ως ένα απο τα μέτρα που πάρθηκαν για να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων από τα παραπάνω φάρμακα, ήταν η δέσμευση αυτών των φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και η χορήγησή τους μετά απο πιστοποίηση των κρατικών νοσοκομείων.

Ομως προχτές το Εθνικό Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε ομόφωνα - παρά την εμπειρία του αδειάσματος των φαρμακείων απο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου - και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο η «ελεγχόμενη απαλευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων» για «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους».

«Η αιτιολογία της ''ελεγχόμενης χορήγησης για προληπτικούς λόγους'' είναι πάρα πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε με χτεσινές δηλώσεις της η Ελένη Αρμενάκα, εκλεμένη εκπρόσωπος «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Καί τούτο, όπως εξήγησε, γιατί «δεν υπάρχει αντιιικό φάρμακο που να δίνεται για πρόληψη». «Αν, υπογράμμισε, υπάρχει ένα άτομο, που όντως έχει προσβληθεί από το ιό της νέας γρίπης, πρέπει με γνωμάτευση γιατρού, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να πάρει όποιο αντιιικό φάρμακο χρειάζεται. Γιατί αναπτύσσονται μετά τέτοιες μορφές, ούτως ώστε αν τυχόν έχει ασθενήσει σε πρώτη φάση από απλή γρίπη και πάρει ένα αντιιικό φάρμακο και αργότερα ασθενήσει, δεν υπάρχει δεύτερη γενιά αντιιικών φαρμάκων για να τον καλύψει. Υπάρχει, δηλαδή, πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην ανταποκριθεί ο ασθενής και οι συνέπειες να 'ναι πάρα πολύ σοβαρές για την υγεία του». Η Ελένη Αρμενάκα υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μέχρι τώρα πρακτική στη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων.

Οσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να ενθαρύνει τη «χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών» από ιδιώτες γιατρούς, η Ελένη Αρμενάκα έθεσε το εξής ερώτημα: «Πριν λίγες ημέρες η ίδια επιτροπή είπε ότι δε χρειάζεται η ταυτοποίηση. Σήμερα με ποια κριτήρια λέει ότι χρειάζεται;»...

Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να «δέσουν» με τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Οπως έκανε γνωστό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ενεργοποίησε τα 1.520 μέλη της - δηλαδή τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας - και ζητά «τα ασφαλιστικά ταμεία να δικαιολογήσουν τη δαπάνη διάγνωσης του ιού H1N1, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Μ' άλλα λόγια έρχεται και η «απελευθέρωση της διάγνωσης της νέας γρίπης» που μέχρι τώρα γινόταν από δημόσιες δομές Υγείας. Πάντως όσες ιδιωτικές μονάδες Υγείας αναλαμβάνουν την πιστοποίηση της νέας γρίπης κοστολογούν τις απαραίτητες εξετάσεις σε 50 ευρώ. Αν, δηλαδή, συνεχιστούν οι «διαγνωστικές δοκιμασίες» από τον ιδιωτικό τομέα - και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό - τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει έκρηξη των εξετάσεων, αντίστοιχη με εκείνη που άδειασε τα ράφια των φαρμακείων από συγκεκριμένα εμβόλια.

Διάγνωση για 1.002 κρούσματα

Ξεπέρασαν το όριο των 1.000 τα επιβεβαιωμένα με εργαστηριακό έλεγχο κρούσματα ασθενών της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 272 νέα περιστατικά.

Από το σύνολο των 1.002 ασθενών, οι 406 κόλλησαν τον ιό Η1Ν1 σε πρόσφατο ταξίδι τους στο εξωτερικό, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καταγράψει και 358 περιπτώσεις για τις οποίες παραμένει άγνωστος ο τρόπος μόλυνσης από τον ιό. Επιπλέον, 125 περιστατικά οφείλονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί πλήρως η επιδημιολογική τους διασύνδεση.

Σε σοβαρή κατάσταση ο 30χρονος

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του 30χρονου στην Κρήτη ο οποίος κόλλησε τον ιό ενώ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για άλλη αιτία. Ο νεαρός παρουσίασε πνευμονία και μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

  • Ενας γιατρός από το νοσοκομείο «Μεταξά» προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη και νοσηλεύεται στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του νοσοκομείου - λόγω του αντικαρκινικού χαρακτήρα του νοσοκομείου - προσανατολίζεται να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να μη δέχεται άλλα περιστατικά - εκτός από τα δικά του - που προσβάλλονται από τη νέα γρίπη. Και τούτο γιατί οι ασθενείς του «Μεταξά» έχουν ανοσοκαταστολή και είναι ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ