Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Με εγγενείς τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

Τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας «επικαιροποίησε» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη «νέα γρίπη»
Τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας «επικαιροποίησε» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη «νέα γρίπη»
Χωρίς τις σχεδιασμένες δράσεις και παρεμβάσεις που θα λειτουργούσαν προληπτικά στην εξάπλωση της «νέας γρίπης», όπως και κάθε τέτοιου φαινομένου ανεξάρτητα από εξάρσεις και υφέσεις, παραδόθηκε χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης».

Το Σχέδιο παραδόθηκε στον πρωθυπουργό στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής απ' τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, και ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, με κοινή συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, επιχείρησαν να δώσουν έμφαση στις κυβερνητικές επιλογές.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, καθώς το Σχέδιο έχει ως βάση τις σταθερές του όποιου σήμερα ονομάζεται δημόσιο σύστημα Υγείας (τέτοιο πραγματικά δεν υπάρχει), παρουσιάζει τις εγγενείς αδυναμίες των τρομακτικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, τις οποίες η κυβέρνηση προσπάθησε για άλλη μια φορά να προσπεράσει με την επανάληψη αριθμών που αφορούν σε διαγωνισμούς προσλήψεων που ...πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη ή με υποσχέσεις για νέες προκηρύξεις.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε τις προκηρύξεις για 5.500 νοσηλευτές - για τους οποίους οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη - και 4.500 γιατρούς, για τους οποίους θα προκηρυχτούν μόνο 1.400 θέσεις. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός υποσχέθηκε ότι στα μέσα του Οκτώβρη τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με «2.000 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές».

Ακόμα και για το επείγον θέμα των εκατό κλειστών κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η κυβέρνηση επανέλαβε τους σχεδιασμούς να παρατείνει τις συμβάσεις των 240 εργαζομένων σε αυτές (δεν υπάρχουν μόνιμοι), και μάλιστα με χρήματα απ' τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Απογευματινών Ιατρείων (ΕΛΑΠΙ). Δηλαδή, με χαράτσια απ' τους ίδιους τους ασφαλισμένους και γενικά τους εργαζόμενους.

Κάλυψη με φοιτητές

Επειδή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και επειδή θα δημιουργηθούν και αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία, το Εθνικό Σχέδιο, αντί για μαζικές προσλήψεις, προβλέπει την κάλυψή τους με φοιτητές ιατρικών σχολών, φοιτητές νοσηλευτικής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσηλευτές, με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών και ελευθεροεπαγγελματίες ειδικευμένους γιατρούς, με βάση τα μητρώα των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, προβλέπει την κάλυψη από άλλους επαγγελματίες Υγείας, όπως, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές, κλπ. και εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε υποστηρικτικές μη ιατρικές υπηρεσίες, όπως το σερβίρισμα, η παρασκευή γευμάτων, κλπ.

Εκ των ενόντων προβλέπεται, από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, και η κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων σε κλίνες: Με αύξηση των κενών κλινών μέσω της μείωσης των τακτικών και μη επειγόντων εισαγωγών. Διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων. Μείωση των τακτικών εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Χρησιμοποίηση των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων αποκατάστασης. Μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια. Απ' αυτό και μόνο γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για την ενίσχυση των καπιταλιστών στον τομέα Υγείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι «αντίστοιχη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Πάντα γυμνή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχει καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και όλων των ιδιωτών γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών. Ολοι συστρατεύονται για τον κοινό μας στόχο». Πέρα απ' τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), εκείνο που θα προστεθεί είναι οι αυξημένοι κατάλογοι εφημεριών των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών - όπως γίνεται δηλαδή και σήμερα - που θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο: Απ' τα Ταμεία ή τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Και αυτό, δηλαδή η ένταξη των ιδιωτών, ανοίγει το δρόμο ενίσχυσής τους και στη συνέχεια, αφού η δημόσια ΠΦΥ ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Ο,τι υπάρχει απ' αυτήν δεν ενισχύθηκε ούτε και με βάση τις προβλέψεις του ίδιου του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο λόγου χάρη προβλέπει ενίσχυση των κινητών μονάδων θεραπείας (ασθενοφόρα) και «δημιουργία ενδιάμεσων δωρεάν κέντρων κατοικίας όπου θα ομαδοποιηθούν οι ασθενείς (ιδιαίτερα οι άστεγοι και άποροι), των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο». «Σ' αυτές τις εγκαταστάσεις, αναφέρεται στο Σχέδιο, θα υπάρχει περιοδική δωρεάν επίσκεψη των ιατρών και στην περίπτωση επιδείνωσης της κλινικής τους κατάστασης θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο». Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία διαμερισματικών υγειονομικών και συμβουλευτικών κέντρων και εκπόνηση σχεδίου δράσης για τους μετανάστες.

Ομως, για τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο ούτε έκανε καμιά αναφορά ο υπουργός Υγείας.

Μονομερώς στον εμβολιασμό

Μετά από αυτόν το σχεδιασμό η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει την επιδημία μόνο με τον εμβολιασμό.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού - διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Επανέλαβε ότι μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με μια ιεράρχηση, η οποία υπάρχει σε γενικές γραμμές στο Εθνικό Σχέδιο και η οποία θα επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες απ' τους υπεύθυνους οργανισμούς.

Οι διαβεβαιώσεις για την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στα μέσα του Σεπτέμβρη, μπορεί να δημιουργήσουν και παρενέργειες καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμα, αλλά και δε θα έχει αποδειχτεί στην πράξη η ασφάλειά τους.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας, όπως πάντα, διαβεβαίωσε ότι η «χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ