Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδίκηση άμεσων μέτρων δημόσιας υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ επικρίνει κάθε τακτική εφησυχασμού ή κινδυνολογίας σε σχέση με τα ανθρώπινα θύματα και γενικότερα τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού που μπορεί να προκαλέσει η "νέα γρίπη". Θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να έχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη "νέα γρίπη", αλλά και να γνωρίζει όλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκησή του.

Ο υπουργός Υγείας σήμερα διαβεβαίωσε και πάλι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης" και όλο αυτό το διάστημα κινείται με βάση την "αρχή της προνοητικότητας".

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν σημαντική εμπειρία σχετικά με την πολιτική της "προνοητικότητας" των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας. "Προνόησαν" έτσι, ώστε να είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τώρα, με αφορμή την αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", η κυβέρνηση υλοποιεί τα προαποφασισμένα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σχέδια για εκχώρηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ιδιώτες, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την Υγεία στην Τοπική Διοίκηση και στις ΜΚΟ.

"Προνόησαν" ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να υπολειτουργούν λόγω και των διαχρονικών ελλείψεων προσωπικού, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, εργαστηριακής υποδομής, κλπ. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για μετατροπή της λειτουργίας τους σε επιχειρήσεις. Τώρα στο παρά πέντε ανακοινώνουν, για πολλοστή φορά, ότι θα καλύψουν τις χρονίζουσες ελλείψεις και τα κενά.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του συνεχάρη υποκριτικά το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της "νέας γρίπης", την ίδια ώρα που δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους, κατάσταση που επικρατεί και σε όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη μεριά η παραγωγή και εμπορία των φαρμάκων και των εμβολίων είναι παραδομένη στα μονοπώλια. Με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, που είναι στην υπηρεσία τους, παρακάμπτουν κοινές ερευνητικές και κλινικές πρακτικές και προχωράνε άρον άρον στην παραγωγή του νέου εμβολίου.

Το ΚΚΕ πάντα τόνιζε την ανάγκη, οποιοδήποτε σχέδιο και εξειδικευμένα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, να στηρίζονται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο το λαό. Να παρέχονται συστηματικά δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε καταστάσεις ανάγκης. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την ουσιαστική διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει η "νέα γρίπη" να γίνει αφορμή για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης.

  • Να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων, κλπ.) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη "νέα γρίπη". Να πραγματοποιηθούν με κινητές μονάδες του υπουργείου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι (καταλύματα, σκηνές, πλατείες, κλπ.).

Ιδιαίτερη βοήθεια να δοθεί στους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες.

  • Να εγκατασταθεί μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης - αναφοράς κρουσμάτων σε όλους αυτούς τους χώρους, πανελλαδικά.
  • Δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όποιον χρειαστεί νοσηλεία, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων και όχι μόνο των έκτακτων αναγκών για τις ΜΕΘ. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι με ανανέωση συμβάσεων. Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβασιούχοι, STAGE, επικουρικοί, κλπ.) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των υποδομών και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
  • Λήψη όλων των μέτρων από το κράτος για την προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση ερευνών για συμβολή στην αντιμετώπιση της νόσου (φάρμακα - εμβόλια) μέσα από κρατικούς φορείς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ