Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δούρειος Ιππος

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, ως συνήθως για να μην υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, επέλεξε η κυβέρνηση να περάσει νέες αλλαγές σε όφελος του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας. Ολα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του. Προχτές κυβέρνηση, πρυτάνεις των ΑΕΙ και αντιπρόεδροι των ΤΕΙ έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα για τα έτη 2009 - 2012. Δύο μέρες πριν δόθηκε, μέσω ΦΕΚ, το πράσινο φως για την αναγνώριση και λειτουργία 33 κολεγίων στην Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση του ΠΔ με το οποίο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία 36/05 στην ελληνική νομοθεσία, βάζοντας ταφόπλακα σε εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για αποφάσεις που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως απορρέουν από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η αναγνώριση κολεγίων, που μάλιστα θίγουν θεσμικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, ισοδυναμεί με την ισοπέδωση πτυχίων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τρίχρονα πιστοποιητικά ιδιωτικών ψευτοκολεγίων. Η συγκεκριμένη αναγνώριση σηματοδοτεί την περαιτέρω και συνολική υποβάθμιση των σπουδών, εξυπηρετώντας το στόχο του κεφαλαίου να μειώσει τα χρήματα που δαπανούν τα καπιταλιστικά κράτη για να σπουδάσουν για 4, 5 και περισσότερα χρόνια οι αυριανοί εργαζόμενοι, τη στιγμή που χρειάζεται μια μεγάλη στρατιά φτηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού, το οποίο θα καταρτίζεται ληξιπρόθεσμα από τις επιχειρήσεις, θα εργάζεται με ολιγόμηνες συμβάσεις, θα καταρτίζεται, θα απολύεται και θα επανακαταρτίζεται. Την ίδια ανάγκη έρχεται να εξυπηρετήσει και η υπογραφή των «ακαδημαϊκών - αναπτυξιακών τετραετών προγραμμάτων», τα οποία αποτελούν την καρδιά του νόμου - πλαισίου και θα οδηγήσουν σταδιακά στη λειτουργία των ιδρυμάτων με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίνοντας χώρο σε επιχειρηματίες και οργανισμούς να βάλουν γερά το πόδι τους μέσα στα ιδρύματα.

Η σύμφυση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, η αποδοτική λειτουργία τους με βάση τις άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου, η συμβολή τους στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας αποτελούν πολιτική επιλογή. Και είναι πρωταρχικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνολικά των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» που συναινούν και προωθούν την πολιτική της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την απόλυτη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολες οι προωθούμενες αλλαγές απέχουν έτη φωτός από την Παιδεία που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και θα πριμοδοτεί την εξέλιξη της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τους πανεπιστημιακούς εκείνους που δε δέχονται να βάλουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να απαντήσουν με απειθαρχία και ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ και να διεκδικήσουν ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση. Να απαιτήσουν την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Ενας αγώνας ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνδυασμένη επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση!(2024-01-31 00:00:00.0)
Για την ισοτίμηση κολεγίων και ΑΕΙ(2019-10-23 00:00:00.0)
«Τοπικά κολέγια» για φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό(2011-04-17 00:00:00.0)
«Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία(2009-07-31 00:00:00.0)
Ασφυκτική ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ στην κερδοφορία των μονοπωλίων(2008-05-28 00:00:00.0)
Η επόμενη μέρα «μυρίζει» ιδιωτικοποίηση(2007-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ