Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Τροφοδοτούν τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας

Ανακυκλώνοντας τα ίδια αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, επιδιώκουν συνειδητά «να κρατήσουν στο σκοτάδι» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούν

Συντηρούν τον κουρνιαχτό της προεδρολογίας και της εκλογολογίας κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων από την νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολυθεί με την υποστήριξη και των δύο. Στελέχη των δύο κομμάτων συνέχισαν και χτες να ανταλάσσουν φραστικά βέλη γύρω από την πρόκληση πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή τον Μάρτη, με την κυβέρνηση να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «ευτελισμό των θεσμών» και το ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι η θέση του είναι «πολιτικά και διαδικαστικά απολύτως άμεμπτη».

Ο Ευ. Αντώναρος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι «με την πρόκληση αναίτιων εκλογών, με πρόφαση την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν το ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά να ευτελίζει τους θεσμούς για τους δικούς του λόγους». Επανέλαβε πως «το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ένα και μόνο πράγμα: Το σεβασμό του Συντάγματος και στο γράμμα του και στο πνεύμα του». «Αυτό κάνουμε εμείς», πρόσθεσε.

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ και πολιτικά και διαδικαστικά είναι απολύτως άμεμπτη», υποστήριξε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, προαναγγέλλοντας ότι στις ψηφοφορίες που θα γίνουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών», ενώ στην ψηφοφορία μετά τις εκλογές θα ψηφίσει τον Καρ. Παπούλια εφόσον επιθυμεί ο ίδιος να ανανεώσει τη θητεία του. Επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «η παρούσα πλειοψηφία της Βουλής δεν έχει καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, όχι Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέξει, αλλά ούτε νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή να ψηφίσει».

«Φρένο» στην ανασχηματισμολογία

Το σίγουρο είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προετοιμάζονται για εκλογές είτε αυτές γίνουν το φθινόπωρο είτε τον ερχόμενο Μάρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό στα τέλη Αυγούστου, προφανώς επειδή ο Κ. Καραμανλής θέλει να έχει «λυμένα τα χέρια του» για τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει όσον αφορά τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι τα τέλη της περασμένης βδομάδας γαλάζιοι βουλευτές, προφανώς με άνωθεν ενθάρρυνση ή ανοχή, είχαν δημιουργήσει «κίνημα υπέρ αλλαγών» σε κυβέρνηση και κόμμα, τώρα το κίνημα αυτό «ξεφουσκώνει», ενώ κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να διαψεύδουν ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

«Ποιος σας είπε ότι θα γίνει ανασχηματισμός τον Αύγουστο;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Σουφλιάς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αντίθετος με την ανασχηματισμολογία εμφανίστηκε και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος με το σκεπτικό ότι «όλη αυτή η συζήτηση εγκλωβίζει τον Κ. Καραμανλή». Στο ίδιο μήκος κύματος κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν «μην περιμένετε αλλαγές τον Αύγουστο». Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στην ίδια γραμμή λέγοντας ότι «το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του έργου μας», που δεν είναι άλλο από την «εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να προωθηθούν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τον τόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ