Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Η δικτατορία επιβλήθηκε στο έδαφος του αντικομμουνισμού

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, στη χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής

«Η επιβολή της δικτατορίας δεν ήταν ούτε τυχαίο, ατυχές περιστατικό, όπως θέλουν κάποιοι να την εμφανίζουν, ούτε έργο κάποιων αφρόνων. Ηταν καρπός της ανάγκης σταθεροποίησης και ανάπτυξης του καπιταλισμού στη χώρα μας σε συνθήκες που το εργατικό κίνημα, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, στεκόταν εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Αυτό υπογράμμισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τα 35 χρόνια από την πτώση της χούντας. Υπογράμμισε ότι η χούντα ήταν επιλογή απόλυτα εναρμονισμένη με τις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός αξιοποίησε και στηρίχθηκε στον έξαλλο αντικομμουνισμό που καλλιεργούνταν όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. «Να μην ξεχνάμε, είπε, το ρόλο που είχαν διαδραματίσει σε μια σειρά κρίσιμες στιγμές οι πρωτεργάτες της δικτατορίας, χρησιμοποιώντας την προβοκάτσια και το ψέμα για να καλλιεργήσουν τον αντικομμουνισμό. Εχει σημασία να τα θυμόμαστε όλα αυτά, γιατί δείχνουν ότι ο αντικομμουνισμός ήταν πάντα το προπέτασμα καπνού για τα πιο αντιλαϊκά σχέδια. Ο αντικομμουνισμός δε σταματάει ποτέ στους κομμουνιστές, στοχεύει στα λαϊκά δικαιώματα».

Η αποκατάσταση των κοινοβουλευτικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν προχώρησε πέρα από την αλλαγή στη μορφή διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ανέφερε: «Δεν άλλαξε η τάξη που ήταν στην εξουσία και η ένταξη στην ΕΟΚ και στη συνέχεια η ενσωμάτωση στην ΕΕ και τις άλλες διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου αξιοποιήθηκε για την εδραίωση της θέσης των κυρίαρχων δυνάμεων. Αυτή η τυπική μορφή δημοκρατίας είναι μια δημοκρατία που ταιριάζει στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Αυτή η δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο στους εργαζόμενους. Οι ελευθερίες του κεφαλαίου που εγγυάται η ΕΕ σημαίνουν περιορισμό των κοινωνικών, πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που προχωρούν με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς στη μετα-Μάαστριχτ εποχή. Η δημοκρατία σταμάτησε έξω από τις πύλες των εργοστασίων, η τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς με την επιθετικότητα της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ