Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εντείνεται το κυνηγητό σε στεριά και θάλασσα

Ετοιμάζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, προμηθεύονται περιπολικά σκάφη. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

Η κυβέρνηση - με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. - ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις τρομοκράτησης των μεταναστών σε όλη τη χώρα

Icon

Η κυβέρνηση - με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. - ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις τρομοκράτησης των μεταναστών σε όλη τη χώρα
Στενεύει ακόμη περισσότερο ο κλοιός σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από την πολιτική άγριας καταστολής και ανελέητου κυνηγητού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την επιχείρηση - σκούπα και την «εκκαθάριση» του χώρου του Παλαιού Εφετείου από τους μετανάστες προχθές το βράδυ, η φύλαξη του χώρου ανατέθηκε, μετά από εντολή της διοίκησης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ιδιοκτήτης του κτιρίου), σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας (σεκιούριτι).

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών σε «στρατόπεδα» συγκέντρωσης στη Ριτσώνα με δυνατότητα κράτησης 2.000 μεταναστών σε πρώτη φάση, ενώ προωθείται με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή αντίστοιχου «στρατοπέδου» και στον Ασπρόπυργο, έκτασης 80 στρεμμάτων. Επιπλέον, χθες οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομίας και Οικονομικών, αποφάσισαν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης», να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το Λιμενικό Σώμα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η προμήθεια ενός υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους μήκους περίπου 60 ποδών, ταχύτητος άνω των 45 κόμβων, καθώς και η προμήθεια πέντε ισχυρών κινητήρων.

Ταυτόχρονα, πλήθος μετανάστες και πρόσφυγες στοιβάζονται, μετά το πογκρόμ στην Πάτρα, στο Παλαιό Εφετείο, κ.α.), κυριολεκτικά σαν ζώα στα κρατητήρια των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων και Τμημάτων κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική κρατική μέριμνα για σίτιση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης μεταναστών στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου, καλείται η κυβέρνηση όχι μόνο να σταματήσει άμεσα η φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών, αλλά και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν σε χώρα της επιλογής τους.

Στην Ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Με το πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες στην Πάτρα και την καταστροφή του καταυλισμού τους, η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ενα μέρος των κρατουμένων μεταφέρθηκαν και στο Αγρίνιο.

Στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 25 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες κράτησης. Βρίσκονται μαζί με άλλους κρατούμενους σε χώρο που είναι σχεδιασμένος για πολύ λιγότερα άτομα. Μετά από εξέταση από γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου, διαπιστώθηκε πως κάποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία φυσικά δεν έχουν. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όλων των κρατουμένων, μεταναστών και μη, αλλά και για το προσωπικό της αστυνομίας.

Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες μόνο και μόνο γιατί αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις χώρες τους και να έρθουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Ολοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τον καταυλισμό της Πάτρας θέλουν - και πρέπει να έχουν το δικαίωμα - να πάνε σε άλλα μέλη - κράτη της ΕΕ, αλλά οι Συμφωνίες και Κανονισμοί της ΕΕ που έχουν προσυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Σέγκεν, Δουβλίνο, Γιούροντακ) τους έχουν εγκλωβίσει στην Ελλάδα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα η φυλάκιση των προσφύγων και μεταναστών, για να μεταφερθούν σε ανθρώπινους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας - και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης - όπου θα τους παρασχεθούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η κατάλληλη υποδομή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους. Τι μέτρα θα πάρει για να διευκολύνει τη συνέχιση του ταξιδιού τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που οι ίδιοι επιθυμούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ