Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στη «γύρα» για το ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τις συμμαχίες και τις διμερείς της σχέσεις, ανεξάρτητα απ' ό,τι επιθυμούν άλλες χώρες, υποστήριξε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν - ουσιαστικά υπαινισσόμενος τη Ρωσία - κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο. Ο ίδιος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο, έσπευσε να δηλώσει πως η Ουάσιγκτον στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η «επανεκκίνηση» των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας «δεν θα έλθει σε βάρος της Ουκρανίας», ενώ υποστήριξε πως «δεν αναγνωρίζουμε καμία σφαίρα επιρροής».

Από τη μεριά του, ο Γιουστσένκο τόνισε ότι η Συμμαχία παραμένει η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των Ουκρανών τάσσονται κατά μιας τέτοιας ένταξης, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η συμμετοχή «όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών, περιλαμβανομένων Αμερικανών», θα συμβάλει στη διαφύλαξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Μπάιντεν, επίσης, συναντήθηκε με το πρώην πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές το 2010, Αρσένι Γιάτσενιουκ, που μάλλον προαλείφεται για διάδοχη κατάσταση.

Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, δήλωσε πως η Ρωσία δεν θέλει να «μονοπωλήσει» τις επαφές με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ωστόσο πρόσθεσε πως παρακολουθεί «με προσοχή το τι θα συμβεί, πολύ περισσότερο αφού πρόκειται για γειτονικές χώρες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και μόλις μία μέρα πριν την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γεωργία, ο Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε χτες στη Βουλή σειρά μεταρρυθμίσεων για να ...καλοπιάσει τους Αμερικανούς συμμάχους του. Ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων τοπικών εκλογών, την άμεση εκλογή των δημάρχων για πρώτη φορά, την περικοπή των εξουσιών του Προέδρου, αλλαγές στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ