Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Εργαλείο προπαγάνδας

Πιλοτικό δίκτυο ηλιακών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαχάρα
Πιλοτικό δίκτυο ηλιακών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαχάρα
Ας δούμε όμως πώς προωθούν το σχέδιο DESERTEC οι Ευρωπαίοι «πράσινοι» βιομήχανοι. Ορισμένα από τα βασικότερα εργαλεία προπαγάνδας προκύπτουν από την ειδική μελέτη που έχει κάνει (με εντολή του TREC) το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής. Προωθούν έτσι την κατασκευή του δικτύου σταθμών ηλιακής ενέργειας στη βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας ότι ο «ήλιος είναι ο κρυφός άσος» αυτής της περιοχής. Στο διαδικτυακό κόμβο του σχεδίου «Desertec» (www.desertec.org) παρατίθενται, μεταξύ άλλων, επιστημονικά (ή επιστημονικοφανή...) στοιχεία όπως τα παρακάτω:

  • Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στην αχανή έρημο της Σαχάρας προσλαμβάνει ηλιακή ενέργεια που ισοδυναμεί με 1.500.000 βαρέλια πετρελαίου.
  • Σε έξι ώρες, οι έρημοι του πλανήτη προσλαμβάνουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια απ' όση καταναλώνουμε και τα 6,4 δισ. άνθρωποι σε ένα χρόνο...
  • Η κατάλληλη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας θα μπορούσε να παράσχει 2.800 φορές την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται σήμερα τα 6,4 δισ. κάτοικοι της Γης.
  • Κάθε χρόνο 630.000 τερα-βατ-ώρες (terrawatt-hours) ηλιακής ακτινοβολίας μένουν «αχρησιμοποίητες» στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και Μ. Ανατολής.
  • Η Ευρώπη καταναλώνει ετησίως «μόλις» 4.000 τερα-βατ-ώρες το χρόνο, δηλαδή το 0,6% από την ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί από την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας

Κεντρικό σύνθημα του «Desertec» είναι: «Μία λύση για πλανητική ασφάλεια». Κεντρική θέση στην πρώτη σελίδα του κόμβου καταλαμβάνει τμήμα της ακόλουθης δήλωσης του Ιορδανού πρίγκιπα Χασάν μπιν Τάλαλ: «Για 40 τουλάχιστον χρόνια το διαστημικό πρόγραμμα "Απόλλων" ξεκίνησε για να εκπληρώσει το παλιό όνειρο του ανθρώπου στο διάστημα. Σήμερα έχουμε ένα μεγαλύτερο όνειρο: Την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το σπίτι του, τον πλανήτη Γη. Πολιτικής βούλησης επιτρεπούσης, οι χώρες της ΕUMENA θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το δικό τους πρόγραμμα "Απόλλων": Το πρόγραμμα EUMENA-DESERTEC, για να ξαναπροσφέρει στην ανθρωπότητα την ισορροπία με το περιβάλλον και για να τεθούν οι έρημοι και η τεχνολογία στην υπηρεσία της ενέργειας, του νερού και της κλιματικής ασφάλειας...».

Από τον κόμβο του DESERTEC δε λείπει βεβαίως και η έκκληση - πρόσκληση στους χρήστες του διαδικτύου να... κάνουν χρηματικές δωρεές (!) στο τεράστιο επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ ή να προωθήσουν την ανάπτυξη του σχεδίου μεταξύ άλλων με τη διάδοση της πληροφορίας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ μέσω των ιστολογίων κοινωνικής επικοινωνίας, όπως Facebook, Twitter κλπ.

Ετσι, για να νιώσουν και οι πολίτες «ενεργοί» και μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου των πρασινο-βιομηχάνων... Φυσικά η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να ωφελήσει τους λαούς, αλλά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί όσο είναι στα χέρια των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλιακών τους ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελέτη της κλιματικής επίδρασης νεφών και αεροζόλ ταυτόχρονα με τέσσερα όργανα(2024-06-01 00:00:00.0)
Πρώτη αποστολή στον Ηλιο(2017-06-11 00:00:00.0)
Αντιγράφοντας τη φύση(2010-12-17 00:00:00.0)
Οι «ζυμώσεις» στο γερμανικό Τύπο(2009-07-19 00:00:00.0)
«Πράσινη» κερδοφορία στα μονοπώλια από την Αφρική(2009-07-15 00:00:00.0)
Ηλιακοί νανοσωλήνες για αποδοτικότερη παραγωγή υδρογόνου από νερό(2006-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ