Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΥΛΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αγροτική συγκέντρωση στις 22 Ιούλη

Μεγάλο το πρόβλημα στην περιοχή από την καρπόπτωση στις ελιές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Ιούλη στη Στυλίδα της Φθιώτιδας οι αγροτικοί σύλλογοι Πελασγίας - Εχιναίων. Καλούν όλους τους αγρότες της Αν. Φθιώτιδας, τους συνεταιρισμούς της περιοχής και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Στυλίδας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζεται: «Η κατάσταση που βιώνουμε στην Αν. Φθιώτιδα τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά. Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δυσκολεύει αρκετά την καλλιέργεια της ελιάς. Από τη μία η ενιαία ενίσχυση δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής και από την άλλη οι χαμηλές τιμές της ελιάς και του λαδιού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους σε εμάς τους αγρότες. Κοντά σε όλα τούτα και οι απανωτές ζημιές που έχουμε υποστεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι παγετοί του 2001 και του 2004 και οι χαλαζοπτώσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ. Και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, η απώλεια της παραγωγής μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βρώσιμη ελιά θα είναι πολύ μεγάλη εξαιτίας της καρπόπτωσης που έχει συντελεστεί. Ηδη από τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουμε φαίνεται ότι το ποσοστό της ζημιάς λόγω της καρπόπτωσης αγγίζει το 65-70% της αναμενόμενης παραγωγής και φυσικά για την εναπομείνασα παραγωγή θα είναι ασύμφορη ακόμα και η συλλογή της με δεδομένες τις τιμές της ελιάς».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που τίθεται είναι:

  • Τώρα να γίνει καταγραφή της ζημιάς σε όλη την ανατολική Φθιώτιδα.
  • Να αποζημιωθεί η ζημιά είτε από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τιμή για τη βρώσιμη ελιά 1 ευρώ για τα 100 τεμάχια στην πράσινη και 1,50 ευρώ για τα 200 τεμάχια στη μαύρη και για το λάδι ο «άσος» 3,50 ευρώ το κιλό.
  • Να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ