Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εχουν το ίδιο στρατηγικό σχέδιο

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, λέει το ΠΑΣΟΚ και ο φίλα προσκείμενος Τύπος ενισχύει την επιχειρηματολογία του γράφοντας πως η κυβέρνηση πήγε διακοπές. Ποιανού το παιχνίδι παίζουν; Αρκεί μια ματιά στην επικαιρότητα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Η κυβέρνηση, που «δεν έχει σχέδιο», κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να περάσει μια σειρά από νόμους, που σφίγγουν τη θηλιά της «προληπτικής» παρακολούθησης και της καταστολής στο λαιμό του λαϊκού κινήματος. Πέτυχε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση και σύντομα να νομοθετήσει το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Κατάφερε να φορτώσει νέους έμμεσους φόρους στα λαϊκά στρώματα, για να καλύψει τα κονδύλια και τα άλλα προνόμια που σωρηδόν διοχετεύει στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης, δήθεν, της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, που σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει σχέδιο» και «κάνει διακοπές», συμφώνησε και προωθεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Μέτρα, που στόχο έχουν να γενικεύσουν τη μερική και εκ περιτροπής εργασία, να δυναμώσουν τους μηχανισμούς εξαγοράς και χειραγώγησης της εργατικής τάξης. Αυτή η κυβέρνηση είναι που μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους της έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κυνηγητό στους μετανάστες, επιδιώκοντας να προσαρμόσει απόλυτα τους κυνηγημένους, μαζί και τους Ελληνες εργάτες, στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτή είναι η κυβέρνηση, που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «δεν έχει σχέδιο».

Στην άλλη μεριά, η ΝΔ ισχυρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτάσεις και πως γι' αυτό αναλώνεται σε στείρα δημαγωγία. Λέει ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις, και, μάλιστα, εξίσου αντιδραστικές με αυτές της ΝΔ. Αυτές φιλοδοξεί να εφαρμόσει, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, πατώντας στο στέρεο έδαφος της νομοθεσίας που το ίδιο και η κυβέρνηση της ΝΔ εναλλάξ δημιούργησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή, για την ενίσχυση, δήθεν, των χαμηλών εισοδημάτων. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στην παροχή εφάπαξ ή βραχυπρόθεσμων επιδομάτων πείνας, με στόχο να συγκαλυφθεί η ακραία φτώχεια και να αποφευχθούν ριζοσπαστικές αντιδράσεις, που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο το πολιτικό σύστημα και τα μονοπώλια που αυτό υπηρετεί.

Ανάλογες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και για κάθε άλλο ζήτημα, όπως η φορολογία, η οικονομία, η Παιδεία και πάει λέγοντας. Μόνο σε επιμέρους διαχειριστικές πλευρές διαφοροποιείται από τη ΝΔ. Και εδώ είναι το ζουμί. Ο ένας κατηγορεί τον άλλο για απραξία, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο δουλεύουν και οι δυο τους ρολόι, στον ντορό της ίδιας αντιδραστικής στρατηγικής, την οποία συνδιαμορφώνουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο ένας νομοθετεί σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ο άλλος προσπαθεί να καλλιεργήσει την ιδέα ότι θα μπορούσε να νομοθετήσει πιο αποτελεσματικά από τον πρώτο. Στο στόχαστρό τους έχουν και οι δυο το λαό και τα δικαιώματά του. Γι' αυτό είναι αναγκαία η πολιτική τους καταδίκη και τιμωρία, η ενίσχυση του ΚΚΕ. Οσο πιο γρήγορα, όσο πιο αποφασιστικά και μαζικά, τόσο το καλύτερο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ