Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ»
Παράδοση στο κεφάλαιο η δήθεν ευεργεσία

Το λεγόμενο «Κέντρο Πολιτισμού», που περιλαμβάνει και την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, θα έχει την εκμετάλλευση 238 στρεμμάτων για 100 χρόνια

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ έχρισαν χτες «εθνικό ευεργέτη» το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο ξεπουλιέται η εθνική περιουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ του χαρίζεται προς εκμετάλλευση (κάθε είδους) το Φαληρικό Δέλτα για τα επόμενα 10 χρόνια! Τα 4 κόμματα τάχθηκαν θετικά απέναντι στη σχετικά προτεινόμενη σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής! Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Εύα Μελά να καταγγέλλει εκποίηση της εθνικής περιουσίας που παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως ευεργεσία.

«Γίνεται ένα έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά της λαϊκής περιουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά η Εύα Μελά. Εξηγώντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε πως «παρότι γίνονται πολλές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, αν διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους της σύμβασης στην ουσία το ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί την - αμύθητης αξίας - Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή - που είναι πυλώνας παραγωγής πολιτισμού, αντί του πινακίου φακής των 450 εκατομμυρίων ευρώ με το πανωπροίκι προς το ίδρυμα των 238 στρεμμάτων, το καλύτερο "φιλέτο" της Αττικής, το Φαληρικό Δέλτα». Αναφερόμενη αναλυτικά σε όσα προβλέπει η σύμβαση η Ε. Μελά επισήμανε πως «εμφανίζει το ίδρυμα, που έχει έδρα τις Βερμούδες, ως ευεργέτη» και σχολίασε σκωπτικά πως «αυτός που είναι πραγματικά εθνικός ευεργέτης δίνει τα χρήματα στο κράτος, στην κυβέρνηση και λέει "να κάνεις την ευεργεσία στο όνομά μου". Δεν καθορίζει τους όρους και τα πάντα, όπως γίνεται εδώ». Συνολικά επισήμανε ότι «δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία» ενώ «την ευθύνη θα την έχει το ίδρυμα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου» προσθέτοντας πως «οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις γι' αυτή την ΑΕ είναι σκανδαλώδεις» και «κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο». Επίσης η Ε. Μελά τόνισε ότι «δίνεται απέραντη εξουσία στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» απέναντι στη χρήση όλου του χώρου.

Αναφορικά με το ΔΣ η βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «θα στελεχωθεί από το κοσμοπολίτικο κεφάλαιο» την ίδια στιγμή που θα υπάρχει «σαφής δυνατότητα μέσα από τη σύμβαση παρέμβασης στη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης». Η Ε. Μελά χαρακτήρισε σημείο - κλειδί την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη «θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης του πάρκου» έτσι ώστε «οι εργαζόμενοι θα βλέπουν το πάρκο με... τα κιάλια». Τέλος, η Ε. Μελά θύμισε ότι «ο λαός της Καλλιθέας διεκδικούσε το Φαληρικό Δέλτα να γίνει ελεύθερος χώρος και να δοθεί στο κοινό ελεύθερα».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε την υπερψήφιση της σύμβασης γιατί «έχει πολύ μεγάλη πληρότητα σε ό,τι αφορά θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και γενικά τεχνικής φύσεως». Ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας Αθ. Μπούρας μίλησε για «σχέδιο νόμου με ιστορική σημασία».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ηλίας Μπεριάτος επισήμανε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι ούτε αρνητικοί με κάθε πρόταση που υπάρχει το στοιχείο της δωρεάς» επιφυλασσόμενος όμως για την τελική θέση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές περί αδιαφάνειας όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, χωρίς όμως να θίγει την ουσία της σύμβασης.

Πιο ενθουσιώδης αποδείχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, σημειώνοντας πως «βλέπουμε θετικά τη σύμβαση» και προσθέτοντας ότι «εδώ υπάρχει μια ευεργεσία η οποία δίνεται προς το ελληνικό Δημόσιο». Τέλος, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ ο Αστέριος Ροντούλης ανέφερε ότι «η ανιδιοτέλεια του ιδρύματος είναι πασιφανής» υπερψηφίζοντας τη σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ