Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε «φάση προστασίας» η Ελλάδα
  • Θα νοσηλεύονται και θα λαμβάνουν φάρμακα μόνον οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές
  • Η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει στην επιφάνεια τη γύμνια των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Στη «φάση της προστασίας» - από τη «φάση της περιχαράκωσης» - περνά πλέον η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Πριν τις ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ανησυχία του συνιστώντας, ταυτόχρονα, «όχι πανικό» γιατί «η πολιτεία έχει πάρει τα μέτρα της».

Πέρα όμως από τις διαβεβαιώσεις για τη λήψη μέτρων η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έρχεται να αποκαλύψει τη γύμνια των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μεγάλων συναθροίσεων του πληθυσμού. Αυτές οι υπηρεσίες θα έπρεπε να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών και των καταστάσεων, όταν εμφανιστούν ατομικά ή ομαδικά κρούσματα. Για παράδειγμα σε εταιρεία και μάλιστα φαρμακευτική διαπιστώθηκε ότι ένα στέλεχός της προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης. Λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ακολούθησε τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι την ίασή του. Οταν το έμαθαν οι εργαζόμενοι και ανησύχησαν πήραν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τη διεύθυνση της εταιρείας να μην ανησυχούν γιατί ο συνάδελφός τους έχει ιαθεί πλήρως και ότι έχουν προμηθευτεί το φάρμακο «ταμιφλού». Λείπουν, δηλαδή, από τους εργασιακούς χώρους οι γιατροί εργασίας, που θα υποδείξουν τι θα κάνει η κάθε επιχείρηση για την κάθε περίπτωση.

Οταν χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους δημοσιογράφους τέθηκε από το «Ρ» το θέμα της έλλειψης των γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς η καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου παρέπεμψε και πάλι στην «κλασική τακτική»: Δηλαδή παραπομπή στο κέντρο αναφοράς, που σημαίνει σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα του πουν «εάν θα πάρει φάρμακο και ποιοι θα προστατευτούν στο περιβάλλον του». Επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γ. Πιερρουτσάκος πρόσθεσε ότι έχουν στείλει υλικό στις επιχειρήσεις και ότι υπάρχουν αιτήματα για να κάνουν ενημερωτικά μαθήματα και να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Φαίνεται δηλαδή ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μέσα από οργανωμένα δίκτυα και περιορίζονται στον πυροσβεστικό ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι και χτες τα κρούσματα έφτασαν τα 323, εκ των οποίων το 90% ιάθηκε πλήρως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Στη «φάση της προστασίας» θα νοσηλεύονται και θα λαμβάνουν φάρμακα μόνον οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές. Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία θα παραμένουν στο σπίτι τους και δε θα ακολουθούν αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας σταματά την καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων. Οπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα συγκροτηθεί Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο αναλαμβάνει την ενημέρωση η οποία θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα και θα ξεκινά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Οπως ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού της χώρας, κάτι που θα αποφασιστεί ανάλογα με τη φθινοπωρινή πορεία της νόσου. Οσο για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη προς αποφυγή ραγδαίας εξάπλωσης της γρίπης, ο υπουργός δεν το απέκλεισε, είπε ωστόσο ότι όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Θερίζει στο νότιο ημισφαίριο

Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο είναι η κύρια αιτία για την ταχύτατη εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης A-H1N1 και χτες οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 10.000 κρούσματα του ιού. Ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.387, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών κρουσμάτων παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Χιλή, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα έφτασαν στις 10.000, με 33 καταγεγραμμένους θανάτους. Στη γειτονική Αργεντινή ο νέος ιός της γρίπης έχει στοιχίσει τη ζωή 137 ανθρώπων. Οι αρχές έχουν διακόψει τη λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων για διάστημα 30 ημερών και έχουν καλέσει τους πολίτες να μη συγκεντρώνονται σε πολυσύχναστα μέρη για να ανασχεθεί η εξάπλωσή του. Στη Βολιβία έχουν καταγραφεί 555 κρούσματα και 2 θάνατοι, ενώ στην Ουρουγουάη έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι. Χτες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες είχε προγραμματιστεί Σύνοδος των υπουργών Υγείας της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης με στόχο την κοινή αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της κατά του ιού της γρίπης Α, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο. Στη Βρετανία, μία 6χρονη μαθήτρια είναι το τελευταίο θύμα της γρίπης, που έχει ήδη προσβάλει πάνω από 10 χιλιάδες ανθρώπους εξαναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας Αντι Μπέρναμ να απευθύνει έκκληση για ηρεμία.

Τέλος, στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα έχουν φτάσει στις 3.122.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 56 ο αριθμός των νεκρών(2019-02-15 00:00:00.0)
Ουσιαστική προστασία ζητούν και οι σύλλογοι της ΟΓΕ(2009-12-11 00:00:00.0)
Νέα παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων(2009-07-25 00:00:00.0)
Εξαρση το φθινόπωρο με ήπια συμπτώματα(2009-07-24 00:00:00.0)
Αύξηση των κρουσμάτων και μέτρα πρόληψης(2009-06-17 00:00:00.0)
Κρούσματα της «γρίπης των πτηνών»(2006-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ