Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα πρώτο βήμα κάνει το γαλλικό κεφάλαιο, προκειμένου να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στο γαλλικό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε χθες (με σημαντικές διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία) το νομοσχέδιο που προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, στις τουριστικές περιοχές, στις λουτροπόλεις και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Παρισιού, της Λιλ και της Μασσαλίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 282 ψήφους υπέρ (όλες από το κυβερνών κόμμα UMP) και 238 κατά, με 59 κυβερνητικούς βουλευτές ή να το καταψηφίζουν ή να απέχουν, δημιουργώντας γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο θα αρχίσει να εξετάζεται στη Γερουσία την Τρίτη, όπου επίσης θα πρέπει να εγκριθεί πριν επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για την οριστική ψηφοφορία. Η προεδρία Σαρκοζί ασκεί έντονες πιέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας, προκειμένου η τελική υιοθέτηση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί πριν τον τερματισμό των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές στις 24 Ιούλη.

Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε Παρίσι, Λιλ και Μασσαλία, θα πληρώνονται με διπλάσιο μισθό τις Κυριακές και η εργασία θα είναι ...εθελοντική. Αντίθετα, στις τουριστικές περιοχές, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν υποχρεωτικά την Κυριακή και το αν θα πληρωθούν μεγαλύτερο μεροκάματο, θα εξαρτάται από την «καλή θέληση» των αφεντικών τους!

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιδείξει, από την αρχή της προεδρικής του θητείας, εξαιρετικά μεγάλη επιμονή ως προς την υιοθέτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι, με τον τρόπο αυτό, καταλύονται περαιτέρω οι όροι εργασίας και οι υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις, ενώ καλλιεργείται το έδαφος για ακόμη περισσότερα κέρδη για τους εργοδότες.

Επίσης, κατακερματίζονται τα συνδικάτα στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς δημιουργούνται εμποροϋπάλληλοι πολλών ταχυτήτων. Ιδιαίτερα στις τρεις μεγάλες πόλεις, είναι πασιφανές ότι, εκτός από τους εργαζομένους, μεγάλοι χαμένοι είναι και οι μικρομεσαίοι και μικροί καταστηματάρχες, που δε θα λειτουργούν τις Κυριακές και έτσι σταδιακά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν την πελατεία τους, που θα «βολευτεί» με το κυριακάτικο ωράριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ