Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα αεροπορική τραγωδία

Πιέζουν ΗΠΑ - ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνετρίβη μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, αεροσκάφος τύπου «Tupolef 154» που εκτελούσε την πτήση 7908 με προορισμό το Ερεβάν της Αρμενίας με 168 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος κατέπεσε ι στην περιοχή Τζαναταμπάντ της βορειοδυτικής επαρχίας Καζβίν και θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν φωτιά στην ουρά του αεροσκάφους, αλλά οι ιρανικές αρχές δεν είχαν ακόμη στοιχεία για να προσδιορίσουν τα αίτια της τραγωδίας. Γεγονός, όμως, είναι πως σχεδόν όλα τα αεροσκάφη τόσο του κρατικού αερομεταφορέα όσο και ιδιωτικών εταιρειών, όπως το συγκεκριμένο που ανήκε στην «Caspian Airlines», βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών, εξαιτίας της παλαιότητάς τους αλλά και του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Πιέσεις για διάλογο

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για διάλογο με το Ιράν ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα γιατί αντιλαμβάνονται τη σημασία του, χωρίς να έχουν αυταπάτες για τα πιθανά αποτελέσματά του. Αυτή η διαθεσιμότητα, όμως, δε θα ισχύει επ' αόριστον, γι' αυτό η Τεχεράνη θα πρέπει εγκαίρως να επιλέξει αν θα μείνει απομονωμένη με αφορμή το πρόγραμμά της ή αν θα ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα». Αυτό δήλωνε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εντείνοντας τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, που, ήδη, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει ένα νέο «πακέτο» προτάσεων. Η Κλίντον χαρακτήρισε «σοκαριστικά» όσα ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές και τον τρόπο καταστολής των διαδηλώσεων, αλλά δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο για την ίδια την εκλογική διαδικασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, των πιέσεων, και οι δηλώσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ, Σουηδού υπουργού Εξωτερικών. Ο Καρλ Μπιλντ, αν και υποστήριξε ότι «μόνο ο αληθινός διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύση», τόνισε ότι «πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ