Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στους δρόμους

Δυναμικές οι λαϊκές διαδηλώσεις
Δυναμικές οι λαϊκές διαδηλώσεις
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Το λαό να «εξεγερθεί» κάλεσε ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, από τη Γουατεμάλα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ανακοινώνοντας συνάμα και την επιστροφή του «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» χωρίς όμως να προσδιορίζει τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο, προκειμένου να «μην τεθεί σε συναγερμό η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών».

«Θέλω να σας πω να μην εγκαταλείψετε τους δρόμους, αυτός είναι ο μόνος χώρος που δεν μας έχουν πάρει», δήλωσε ο Σελάγια, προσθέτοντας ότι το τρίτο άρθρο του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εξέγερση, όταν ο λαός «αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση αρπάγων κι ένα στρατό που προβαίνει σε πραξικόπημα». Ο Σελάγια κάλεσε, λοιπόν, το λαό να συνεχίσει τις απεργίες, τις καταλήψεις και να προχωρήσει σε γενική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στη χώρα, διότι αυτό είναι αναγκαίο «όταν η δημοκρατική τάξη σε μια χώρα ανατρέπεται».

Πάντως, στην Ονδούρα ο αγώνας των λαϊκών δυνάμεων συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις Πανεπιστημίων. Την Τρίτη, τα μεγαλύτερα συνδικάτα πραγματοποίησαν σύσκεψη για την προκήρυξη πανεθνικής γενικής απεργίας - ορισμένα συνδικάτα συνεχίζουν την επ' αόριστο απεργία που κήρυξαν από την πρώτη μέρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος - με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις πάμπολλες μακιλαδόρες (εταιρείες συναρμολόγησης), οι οποίες απειλούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να μη συμμετέχουν στις απεργίες. Είναι αυτός ο τομέας της οικονομικής ζωής της Ονδούρας που επιστρατεύθηκε με την απειλή των όπλων να σπάσει την απεργία και ακόμη και με χρηματισμό εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στις «λευκές διαδηλώσεις» υπέρ των πραξικοπηματιών.

Τέλος, χθες, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανήλθε μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του ότι «πίσω από το πραξικόπημα είναι η Νότια Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», δηλώνοντας ότι το πραξικόπημα στρέφεται ουσιαστικά κατά της ALBA και έχει στόχο να πλήξει ανεπανόρθωτα το εναλλακτικό μοντέλο που προωθείται, προκειμένου να μπορέσει να επεκταθεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ