Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.758.400 ευρώ επιβλήθηκαν σε 44 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις, μετά από εισήγηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα πρόστιμα αφορούν 11 εταιρείες που βρίσκονται στη Βοιωτία και στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, 10 στο Νομό Αττικής, 5 στο Νομό Θεσσαλονίκης και 18 σε άλλους νομούς της χώρας.

Εκείνο βέβαια που δεν ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πότε και κατά πόσο θα εισπραχτούν τα πρόστιμα αυτά. Η πείρα, πάντως, έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν εισπράττονται, αλλά ακόμη κι αν ποτέ εισπραχτούν αποτελούν απλά «χάδι» προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να ρυπαίνουν, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση των βιομηχανιών των Οινοφύτων. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να μετακυλήσουν και αυτό το κόστος των προστίμων στην τιμή του προϊόντος που πληρώνει ο λαός, ο οποίος έτσι, αν και ρυπαινόμενος, είναι αυτός που τελικά πληρώνει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας (300.000 ευρώ) και Λιγνιτωρυχεία Μαυροπηγής Κοζάνης (150.000 ευρώ) γιατί δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης και δε γίνεται η κατάλληλη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς και στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης για παραβάσεις στη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ