Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μια υπόθεση με προεκτάσεις...

Ο αρχηγός και ο πατέρας, ο γιγαντάκιας και ο μούτσος, ο προπέλας και ο χασάπης, ο Οτσαλάν και ο Αραβας, ο Μέκας και ο Ζαμάν, αλλά και τα ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών, διευθυντών φυλακών και αστυνομικών εν ενεργεία και μη, δικηγόρων, γιατρών εναλλάσσονται και εμπλέκονται σε βρώμικες υποθέσεις «συμβολαίων θανάτου», απαγωγών και εκβιασμών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και οφσόρ εταιρειών, νομότυπης επιχειρηματικής δραστηριότητας και λαθρεμπορίου. Ολα αυτά στις εκατοντάδες σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της «σπείρας των 16» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για τη σπείρα που κατηγορείται για την απαγωγή του μεγαλοεφοπλιστή Παναγόπουλου.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης παρουσιάστηκε ως μια σημαντική επιτυχία των διωκτικών αρχών και κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή στο σύνολο σχεδόν του αστικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Και ως απόδειξη ότι όταν η Αστυνομία «εξοπλίζεται» με τα κατάλληλα εργαλεία, όταν αφήνεται ελεύθερη να δράσει, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όχι μόνο την εγκληματικότητα γενικά, αλλά ακόμη και το οργανωμένο έγκλημα με τις υψηλές διασυνδέσεις και την προστασία. Πολλές σελίδες εφημερίδων και πολύς χρόνος σε σταθμούς αφιερώθηκαν για να διαφημίσουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της «θαυματουργής βαλίτσας» της ΕΥΠ που καταγράφει συνομιλίες, την ταυτοποίηση των δραστών με το DNA και γενικά τη δυνατότητα καταστολής του εγκλήματος. Ομως ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την έκθεση στη δημοσιότητα της σαπίλας του συστήματος.

Οταν, σύμφωνα με αυτά που διοχετεύει η ΕΥΠ, η Μ. Σωτηρίου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Υγείας Μ. Σαλμά, αποκαλύφθηκε πως «συνεργαζόταν» επί χρόνια με τον εμπλεκόμενο στη σπείρα εργολάβο δημοσίων έργων Γ. Τρομπούκη, που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό της ως υποψήφιας για τη θέση της δημάρχου στην Αμφιλοχία, αυτή αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Σε διάλογο του διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων με τη σύζυγο του φερομένου ως αρχηγού της συμμορίας των απαγωγέων για τη μεταγωγή του συζύγου της από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού, γίνεται αναφορά στη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Σε άλλο διάλογο, σύμφωνα με τις «αποκαλύψεις» της ΕΥΠ, κατηγορούμενος επιχειρηματίας αναφέρει πως ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Καμμένος, θα μεσολαβήσει, ως κουμπάρος συνεταίρου του, να πάρει άδεια ο βαρυποινίτης από τη φυλακή.

Η κυβέρνηση με δηλώσεις του εκπροσώπου της πρόσφερε κάλυψη στα στελέχη της, ενώ δηλώσεις έκαναν και οι ίδιοι.

Ενταση της κρατικής καταστολής

Πού σταματά η πραγματικότητα και πού αρχίζει το ψέμα και η υπερβολή για τα συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρθηκαν και άλλα που ίσως αναφερθούν, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα. Πολύ περισσότερο που σε αυτήν την υπόθεση εξιχνίασης της απαγωγής και της αποκάλυψης μιας σπείρας οργανωμένου εγκλήματος πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η ΕΥΠ και μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό πάντως που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι σύμφυτο με το σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό του. Οτι εγκληματίες, κρατικοί υπάλληλοι, στελέχη των διωκτικών αρχών, πολιτικοί και βέβαια επιχειρηματίες «εμπλέκονται» σε υποθέσεις, με σκοπό το εύκολο, μεγάλο και «μαύρο» οικονομικό όφελος. Και ότι το οργανωμένο έγκλημα πάντα απολάμβανε και απολαμβάνει μια σχετική ασυλία από το κράτος της πλουτοκρατίας και τους διωκτικούς μηχανισμούς, αρκεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ενάντια στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η τροπολογία - «έκτρωμα», για παρακολουθήσεις με τις κάμερες και τράπεζα DNA, που κατέθεσε προχτές στη Βουλή η κυβέρνηση, εντείνει το κλίμα της τρομο-λαγνείας και επιχειρεί, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν του κοινού εγκλήματος, να διευρύνει το κατασταλτικό της οπλοστάσιο σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» και έρχεται να νομιμοποιήσει την προληπτική παρακολούθηση και την επεξεργασία του υλικού των καμερών από την Αστυνομία, αλλά και από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή. Ταυτόχρονα προβλέπει τη δημιουργία αρχείου DNA στο αρχηγείο της Αστυνομίας, ενώ στο εξής θα φακελώνονται πολίτες που κατηγορούνται ακόμα και για ένα απλό πλημμέλημα!

Με πρόσχημα την αύξηση της λεγόμενης εγκληματικότητας και εφαρμόζοντας οδηγίες της ΕΕ, το κράτος, με τις χιλιάδες κάμερες που έχει εγκαταστήσει η Αστυνομία στους δρόμους, θα μπορεί στο εξής και με το γράμμα του νόμου να παρακολουθεί «προληπτικά» τους εργαζόμενους, επικαλούμενο κατά περίπτωση λόγους άμυνας και δημόσιας ασφάλειας. Ενώ η δημιουργία βάσης DNA ενισχύει τους μηχανισμούς φακελώματος και αποτελεί πιστή αναπαραγωγή αντιδραστικών πρακτικών και συμμόρφωση με αποφάσεις της ΕΕ και με διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.


Γ. Ανδρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ