Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Στο έλεος της εγκατάλειψης αλλά και της καπιταλιστικής "ανάπτυξης" που έρχεται

Από Νεστόριο
Από Νεστόριο
Στο Γράμμο, η Ιστορία εξακολουθεί να γράφεται με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας. Ηταν πάντα το καταφύγιο των κυνηγημένων, των κατατρεγμένων, των «κατσαούνηδων» όπως λένε οι ντόπιοι. Στις κορφές του πολέμησαν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού.

Σήμερα ο λαός του, περήφανος, ανυπότακτος, παλεύει να παραμείνει στο βουνό του, να κρατήσει ζωντανό τον τόπο του, να τον υπερασπιστεί από τα διάφορα αρπακτικά που θέλουν να τον βάλουν στο χέρι για να κερδοσκοπήσουν. Απέναντί του έχει την πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων της και των τοπικών εκπροσώπων τους. Την πολιτική εγκατάλειψης της δασοπροστασίας, ξεκληρίσματος της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας, της υλοτομίας. Την πολιτική παράδοσης του δασικού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Γράμμο που έκαναν κάρβουνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πυκνού άγριου δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας και η αισιοδοξία της Νομαρχίας για την αποτελεσματικότερη στο μέλλον πυροπροστασία της περιοχής, αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Οι ετήσιες συσκέψεις για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, οι ανακοινώσεις ετοιμότητας που ακολουθούσαν, στόχο είχαν περισσότερο την εξιδανίκευση της χρόνια άσχημης κατάστασης της δασοπροστασίας και όχι τη βελτίωσή της. Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο.

Το πέρασμα της Μπάντρας, ανάμεσα στο Ασημοχώρι και τους Χιονιάδες
Το πέρασμα της Μπάντρας, ανάμεσα στο Ασημοχώρι και τους Χιονιάδες
Η πολιτική υποβάθμισης της πρόληψης δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών δασοπροστασίας και καταστολής των πυρκαγιών.

Τα 850 χιλιόμετρα δημόσιων και δημοτικών χωματόδρομων που υπάρχουν στο Γράμμο εξακολουθούν να μη συντηρούνται και φυσικά δεν προβλέπεται ούτε να χαλικοστρωθούν, αφού τα χρήματα που δίνονται για τέτοια έργα είναι μηδαμινά. Αλλά και όσα δίνονται παραμένουν στους ειδικούς λογαριασμούς, όπως τα 500.000 ευρώ που δόθηκαν στη Νομαρχία Καστοριάς από το 2007.

Τα κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για σοβαρή πρόληψη και ουσιαστική καταστολή των ενδεχόμενων πυρκαγιών. Οι υδατοδεξαμενές δεν επαρκούν, καινούριες γίνονται με το σταγονόμετρο και όσες υπάρχουν δεν συντηρούνται επαρκώς. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Νεστορίου που έχει το μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα στο νομό Καστοριάς, 360.000 στρέμματα και το κονδύλι που πήρε φέτος για έργα δασοπροστασίας είναι μόλις 7.000 ευρώ. «Μ' αυτά θα τοποθετήσω μια καινούρια υδατοδεξαμενή στη Σλίμνιτσα, θα κάνω έναν έλεγχο στις υδατοδεξαμενές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας και ένα - δύο περιφράξεις σε παλιές χωματερές που τις έχουμε επιχωματώσει», είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλος.

Καμένα δένδρα, έλατα και μαύρη πεύκη
Καμένα δένδρα, έλατα και μαύρη πεύκη
Αντίστοιχα μικρό είναι το ποσό που δόθηκε στο Δήμο από την Πολιτική Προστασία. Πήρε 65.000 ευρώ και ήδη έχει δαπανήσει 105.000 ευρώ για τη συντήρηση των δημοτικών δρόμων. Ακόμη εκκρεμούν έργα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη ο Δήμος από τη μεγάλη πλημμύρα του Γενάρη. Τότε υποχώρησαν τα έργα στην κοίτη του ποταμού κατά μήκος του χώρου της κατασκήνωσης και ο τοίχος του περίβολου του δημοτικού σχολείου. Αυτά τα έργα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της ζωής των κατοίκων, των μικρών μαθητών και των εκατοντάδων κατασκηνωτών, ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί από τη Νομαρχία.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ελάχιστες για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Γράμμο. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Νεστόριο διαθέτει 12 μόνιμους και 10 εποχιακούς πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα. Υπάρχει ένα πυροφυλάκιο στον Πύργο Κοτύλης και το καλοκαίρι λειτουργεί Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Επταχώρι.

Σύγχρονες τεχνικές πρόληψης, όπως η δορυφορική πυρανίχνευση για το οποίο έχουν δαπανηθεί περίπου 400.000 ευρώ, παραμένουν σχέδια επί χάρτου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας με δεδομένη την ελλειπή στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την πολύχρονη καθυστέρηση που υπάρχει στην παράδοση των υποδομών ανεφοδιασμού για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στο αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Κοτύλη - μια από τις ναρκοθετημένες περιοχές. Η εκκαθάριση προχωρά με ρυθμούς χελώνας
Κοτύλη - μια από τις ναρκοθετημένες περιοχές. Η εκκαθάριση προχωρά με ρυθμούς χελώνας
Το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης του Γράμμου προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ετσι σε κάθε ενδεχόμενη πυρκαγιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της περιοχής. Οπως είπε στο «Ρ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Καστοριάς Δ. Λαφαζάνης,«πέρσι σε μια μικρή φωτιά στην Αλεβίτσα, η οποία υποτίθεται ότι έχει καθαριστεί από το Στρατό, βρέθηκαν 13 βλήματα όλμου 80ρια, μέσα σε άθικτο κιβώτιο, θαμμένα σχεδόν επιφανειακά».

Το Δασαρχείο με τα ελάχιστα κονδύλια που έχει να διαχειριστεί, και την έλλειψη προσωπικού, επίσης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ετσι έχει εγκαταλειφθεί η καλλιεργητική - εξυγιαντική υλοτόμηση, δηλαδή η υλοτόμηση που έχει στόχο τον καθαρισμό του δάσους για την καλύτερη αναζωογόνησή του και όχι για την εμπορία ξυλείας.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν κόπηκαν τα καμένα δένδρα από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς Καστοριάς, Επταχωρίου, Νεστορίου, Πεύκου, Κοτύλης, κλπ., και καθαρίζουν. Επίσης έγιναν κορμοφράγματα κυρίως στα εμφανή σημεία. Τώρα περιμένουν να αρχίσει η φυσική αναδάσωση.

Στο μεταξύ εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων τα χόρτα θα μεγαλώσουν και το δάσος θα φορτωθεί με επιπλέον καύσιμη ύλη.


Φαίνεται μονοπάτι, αλλά για την πρόσβαση οχημάτων ανάγκης υπολογίζεται ως δρόμος
Φαίνεται μονοπάτι, αλλά για την πρόσβαση οχημάτων ανάγκης υπολογίζεται ως δρόμος

Στο Γράμμο υπάρχουν δρόμοι συνολικού μήκους 850 χιλιομέτρων. Τα ποσά που διατίθενται για τη συντήρησή τους είναι μηδαμινά
Στο Γράμμο υπάρχουν δρόμοι συνολικού μήκους 850 χιλιομέτρων. Τα ποσά που διατίθενται για τη συντήρησή τους είναι μηδαμινά
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Επταχωρίου(2023-06-20 00:00:00.0)
Αντιπυρική περίοδος 2022: Η κυβέρνηση αρνείται τα αναγκαία μέτρα(2022-05-28 00:00:00.0)
Η προστασία των δασών υπόθεση του λαού(2008-04-18 00:00:00.0)
Δραματικές συνέπειες από τις καταστροφές(2007-08-01 00:00:00.0)
Εθαψαν τη μελέτη για τη δασοπροστασία(2000-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ