Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στήθηκε η κόκκινη νεανική κατασκήνωση στο Γράμμο
  • Από χτες ξεκίνησαν να φτάνουν οι νέοι αγωνιστές από όλη τη χώρα στο Νεστόριο της Καστοριάς, για να διδαχθούν, να τραγουδήσουν και να διαδηλώσουν για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, στα ίδια του τα λημέρια
  • Αύριο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, στις 11 π.μ., στη Λυκόραχη, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

...απόλαυσαν την παρέα, αντάλλαξαν πλούσια πείρα από τους κοινούς τους αγώνες
...απόλαυσαν την παρέα, αντάλλαξαν πλούσια πείρα από τους κοινούς τους αγώνες
Χιλιάδες νέοι, μαχητές στο πεδίο των σύγχρονων αγώνων, αντάμωσαν χτες στο Νεστόριο, στους πρόποδες του Γράμμου, στο 18οΑντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Εκεί που γράφτηκε μία από τις κορυφαίες σελίδες της ταξικής πάλης στον τόπο μας, εκεί που ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα, μαχόμενος ενάντια στον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την ντόπια αστική τάξη, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο στις 11 το πρωί στη Λυκόραχη, όπου είναι και το μνημείο του ΔΣΕ, στην κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η 18η αγωνιστική Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση της ΚΝΕ χαρακτηρίζεται από τη μαζική συμμετοχή των νέων. Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικομμουνιστική εκστρατεία, η κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ, η νεολαία δείχνει ότι εμπιστεύεται το ΚΚΕ και τη νεολαία του, την ΚΝΕ. Δείχνει ότι η νεολαία που πρωτοπορεί στους αγώνες διαλέγει να σταθεί με το ΚΚΕ, να διδαχθεί από την Ιστορία του, από την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος, για να βγει μπροστά στο πεδίο των μαχών ακόμη πιο δυνατή, πιο ώριμη και να κατακτήσει το μέλλον που της ανήκει.

Με ενθουσιασμό, μαχητικότητα, πάθος για γνώση, δημιουργικότητα, διασκέδαση και κέφι, οι χιλιάδες νέοι που κίνησαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας από χτες το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν στο χώρο και να στήνουν την αγωνιστική «πολιτεία» στο Γράμμο, στα ίδια βήματα που περπάτησαν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

...έστησαν μια κόκκινη κατασκήνωση, στολισμένη με τα λάβαρά τους
...έστησαν μια κόκκινη κατασκήνωση, στολισμένη με τα λάβαρά τους
Πολύβουες κυψέλες από νέους και νέες συγκεντρώθηκαν με στόχο να περπατήσουν στα ίδια τα λημέρια που πριν 60 χρόνια πατούσαν οι μαχητές του ΔΣΕ. Από το μεσημέρι άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα πούλμαν στο Νεστόριο και μέχρι αργά χτες το βράδυ έφτασε ένα μεγάλο μέρος των κατασκηνωτών, ενώ αρκετοί αναμένονται και μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ακούστηκε το σύνθημα από το «ορμητικό ποτάμι» που σχημάτισαν τα εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που ήρθαν με την Οργάνωση της Σπουδάζουσας Αθήνας, την ώρα που μπήκαν στο χώρο της κατασκήνωσης.

Αντίστοιχα μαχητική ήταν η είσοδος των νέων που ήρθαν από κάθε γωνιά της χώρας, συγκροτημένα με τα λεωφορεία. «Θέλουμε να διδαχθούμε απ' το παρελθόν για να κοιτάξουμε το δρόμο προς το μέλλον», μας λέει ο Χρήστος, δίνοντας και το στίγμα των ημερών.

Οι σκηνές στήθηκαν σε κάθε πλευρά του ποταμού, κάτω από τα δένδρα. Οι αθλητικές δραστηριότητες ξεκίνησαν, τα στέκια συγκέντρωσης που στήθηκαν στο χώρο γέμισαν.

Το βράδυ ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις, με την προβολή ντοκιμαντέρ απ' τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού. Στιγμιότυπα από τη ζωή των ανταρτών στα βουνά, η καθημερινότητα των ανταρτών του ΔΣΕ, οι τιτάνιες μάχες που έδωσαν ενάντια στις υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις του αστικού στρατού. «Στα 3,5 χρόνια του αγώνα του, ο ΔΣΕ έδωσε πάνω από 400 μικρές και μεγάλες μάχες. Ποτέ τόσοι λίγοι άοπλοι, σχεδόν πεινασμένοι και αποκομμένοι, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα επί τρία χρόνια και πέντε μήνες, δεν πολέμησαν εναντίον τόσων πολλών, πάνοπλων, χορτάτων και διασυνδεδεμένων με ποταμούς εφοδίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιστορικός - Ταξιδιωτικός Οδηγός «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ». Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονταν επίσης στιγμές διεθνιστικής αλληλεγγύης που δέχτηκαν οι αντάρτες στο δίκαιο αγώνα τους, όπως η επίσκεψη του μεγάλου Γάλλου ποιητή Πωλ Ελυάρ.

Από χτες το μεσημέρι ξεκίνησαν να φτάνουν οι κατασκηνωτές απ' όλη τη χώρα...
Από χτες το μεσημέρι ξεκίνησαν να φτάνουν οι κατασκηνωτές απ' όλη τη χώρα...
Στο χώρο της κατασκήνωσης λειτουργεί έκθεση με χάρτες των μαχών και φωτογραφίες από τις τοποθεσίες των μαχών που έδωσε ο ΔΣΕ. Ετσι οι νεολαίοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να νιώσουν - στην κυριολεξία - τι ακριβώς σημαίνει ο αγώνας που έδωσε ο ΔΣΕ, όχι μέσα από γενικολογίες, αλλά στην πράξη, βλέποντας τα ίδια τα λημέρια των ανταρτών. Η χτεσινή μέρα έκλεισε με ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ