Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ»
Αυταπάτες τα περί ελέγχου...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού

Aυταπάτες ότι μπορεί σε συνθήκες καπιταλισμού να ελεγχθεί η «ελεύθερη αγορά» σπέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των διατάξεων «περί ανταγωνισμού» και τη λειτουργία της «Επιτροπής Ανταγωνισμού» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η αγορά χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και στα πλαίσια αυτής της αγοράς υπάρχει ο ανταγωνισμός ο οποίος αποτελεί επί της ουσίας συνώνυμο και συστατικό στοιχείο του ίδιου του χαρακτήρα του συστήματος και ιδιαίτερα του εκμεταλλευτικού του χαρακτήρα. Δεν μπορεί, είπε, να υπάρξει καπιταλιστικό σύστημα χωρίς τον ανταγωνισμό και έτσι από τη μία μεριά επιταχύνεται η διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας που δεν αποβαίνει προς όφελος των πολλών αλλά των λίγων και από την άλλη συγκεντρώνεται η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στη συγκέντρωση και τη δημιουργία μονοπωλίων (τα λεγόμενα «καρτέλ») τα οποία χαρακτηρίζουν το σύνολο της καπιταλιστικής αγοράς σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα, είπε, που υπάρχει στην ελληνική αγορά υπάρχει και στην διεθνή και δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία η ύπαρξη μονοπωλίων σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα κ.ά. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού που παράγει τα καρτέλ και τα μονοπώλια, αλλά είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός που τα γεννά.

Και η σημερινή κυβέρνηση, είπε, δε θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην αγορά και με το συζητούμενο νομοσχέδιο διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η δράση των επιχειρήσεων, αφού περιορίζεται ο όποιος ελεγκτικός έλεγχος της «Επιτροπής Ανταγωνισμού» και οι επιχειρήσεις καλούνται εθελοντικά να παράσχουν στοιχεία στην Επιτροπή.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς με κατοχύρωση «των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού και με πόλεμο στα καρτέλ». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης «προκάλεσε σε ορισμένες πλευρές της επιχειρηματικής κοινότητας κάποιες αντιδράσεις»! Με το νομοσχέδιο, είπε, προωθείται η λειτουργία μιας ισχυρής «Επιτροπής Ανταγωνισμού» η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ