Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας
Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και μαζί των ροδακινοπαραγωγών θα είναι αποτελεσματικοί μόνο στο βαθμό που είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αναδεικνύουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων, παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στη Βέροια, τις θέσεις του Κόμματος για το ροδάκινο.

Οπως ανέφερε, οι πάνω από 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας με τις οικογένειές τους βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά - και στο «και πέντε» της συγκομιδής - σε απόγνωση. Σημαντικό μέρος της περσινής τους παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου είναι ακόμη απλήρωτο από τους βιομήχανους, ενώ για τη φετινή παραγωγή η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ ) απειλεί, πως ούτε το 50% της αναμενόμενης παραγωγής (450.000 - 500.000 τόνους) θα μπορέσει ν' απορροφήσει. «Δυστυχώς η ΕΚΕ "πατάει" στην ανοργανωσιά, την πλήρη οικονομική αποδυνάμωση και τη πολυδιάσπαση και πλήρη απαξίωση στα μάτια των αγροτών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών με ξεκάθαρες ευθύνες της αγροτικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατ' εντολή των Βρυξελλών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σχολίασε ο Αλ. Ουγγρίνος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που «επιλαμβάνεται του θέματος, καθορίζοντας τιμές παραγωγού επιπέδου ...1996, δηλαδή 25 λεπτά ανά κιλό χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος θα δώσει και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα επιπλέον 13-15 λεπτά/κιλό, στα 12 λεπτά το κιλό, που προτείνουν οι κονσερβοποιοί».

Ο ομιλητής, αφού περιέγραψε την ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί του επιτραπέζιου ροδάκινου («κατηφόρα των τιμών παραγωγού»), ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί. «Η αρνητική πορεία της ροδακινοπαραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των ασχολούμενων με το προϊόν δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε και συγκυριακή. Εχει σαν ξεκάθαρη αφετηρία τις εφαρμοζόμενες τα τελευταία 15-20 χρόνια αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που από κοινού συναποφάσιζαν στις Βρυξέλλες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στη συνέχεια εφάρμοζαν απαρέγκλιτα στη χώρα μας. Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα τη μαζική χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών με αποτέλεσμα να μονοπωλούν τώρα οι εμποροβιομήχανοι τη διάθεση της παραγωγής και τις τιμές εμπορίας, τη λειτουργία όσων συνεταιρισμών απέμειναν στη λογική των ΑΕ και τέλος τη λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών και της Διεπαγγελματικής, που εφάρμοσαν πιστά τις αντιαγροτικές πολιτικές στο χώρο των οπωροκηπευτικών. Συνυπεύθυνοι, πρόσθεσε, είναι η Διεπαγγελματική αλλά και οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα έχουμε και τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Οπωροκηπευτικών, με την οποία σαν τελικό αποτέλεσμα μειώνεται ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα».

Ο Αλ. Ουγγρίνος κάλεσε τους ροδακινοπαραγωγούς να ξεκαθαρίσουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της Νέας ΚΑΠ και επισήμανε πως μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές ανάλογα με τη θέση τους απέναντί της:

  • Η πρώτη, που εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου».
  • Η δεύτερη γραμμή, που εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τέλος, τους κάλεσε να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ για άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της περσινής χρονιάς 2008, άμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια, απορρόφηση του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από Χαλάζι, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ