Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Στα άκρα η αντιπαράθεση

Από την ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Από την ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στραμμένο στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας είναι, σήμερα, το βλέμμα, καθώς όλοι αναμένουν να δουν αν τελικά θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα η προαναγγελθείσα, από την Πέμπτη, μεγάλη διαδήλωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Παρασκευής. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ (ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης) θα υιοθετήσει συμβιβαστικό ύφος και ρόλο, όπως ορίζεται από την ισλαμική δημοκρατία, αυτός κατά τη χθεσινή ομιλία του πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Μπροστά σε ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων πιστών, ο Αγιατολάχ χαρακτήρισε «απόλυτη και καθαρή» τη νίκη Αχμαντινετζάντ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο νοθείας, αφού, όπως είπε, η συμμετοχή έφτασε το 85%, η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψηφίου «δεν ήταν ένα εκατομμύριο ψήφοι, αλλά 11 εκατομμύρια» και «οι ίδιοι οι κανονισμοί της ισλαμικής δημοκρατίας δεν επιτρέπουν τη νοθεία». Απέδωσε τις διαδηλώσεις «στους εχθρούς του Ιράν που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου, με μεγαλύτερο από όλους τη Βρετανία, οι οποίοι βίωσαν ως πολιτικό σεισμό τα αποτελέσματα των εκλογών».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «αν ο κόσμος δεν πίστευε στο σύστημα, δε θα συμμετείχε στις εκλογές», σημειώνοντας ορθώς ότι «όλοι οι υποψήφιοι είναι πιστοί στην ισλαμική δημοκρατία και κινούνται εντός των πλαισίων της» και προειδοποίησε «όποιον καλέσει σε διαδήλωση, να ετοιμαστεί να αναλάβει την ευθύνη για τη βία και το αίμα που θα προκληθεί».

Λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας Χαμενεΐ, ένας άλλος συνυποψήφιος του Αχμαντινετζάντ, ο επίσης «συντηρητικός» πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζάι, παρουσίασε δημοσίως στοιχεία που αποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Ο Ρεζάι τόνισε ότι σε τουλάχιστον 170 εκλογικές περιφέρειες η συμμετοχή ξεπέρασε το 140% !

Οι εκπρόσωποι των τριών συνυποψηφίων του Αχμαντινετζάντ αναμένεται να παρουσιαστούν, σήμερα, στο Συμβούλιο των Φρουρών, προκειμένου να εκθέσουν τις ενστάσεις τους, αν και μετά την ομιλία Χαμενεΐ είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Βρετανική αντίδραση, γκρίνια στην Ουάσιγκτον

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκπρόσωπος της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, προκειμένου να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του Λονδίνου για την «απαράδεκτη και παντελώς αβάσιμη», όπως τονίστηκε, επίθεση του Αγιατολάχ σε βάρος της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος καλούσαν την Τεχεράνη να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κόσμου και να αποφύγει το «ανεπανόρθωτο», συμπληρώνοντας με νόημα ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα τερματιστεί η προσπάθεια προσέγγισης με το Ιράν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μια κίνηση που πολλοί χαρακτηρίζουν ως έμμεση κριτική στον Πρόεδρο Ομπάμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών, υιοθέτησε ψήφισμα που καταδικάζει την άσκηση βίας στους διαδηλωτές και για το μπλοκάρισμα των τηλεπικοινωνιών. Εντούτοις, αρκετές ώρες μετά, ο Λευκός Οίκος επέμενε στις αρχικές δηλώσεις Ομπάμα ότι είναι «συμπαθών» με τους ανθρώπους που διαδηλώνουν και επιθυμούν «περισσότερο διάλογο, περισσότερη δημοκρατία» χωρίς άλλο σχόλιο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι είναι «αλληλλέγυος με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάτ ενάντια στην επίθεση που δέχεται από το διεθνή καπιταλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ