Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΣΗΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση στη Βουλή υπέρ των κατοίκων που αγωνίζονται

Tα αιτήματα των κατοίκων της Ασσήρου Θεσσαλονίκης, που κινητοποιούνται γιατί δεν υλοποιήθηκαν όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τη σωστή λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης, μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα χωματερή, θάβονται εκεί νοσοκομειακά απόβλητα ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση στην περιοχή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος είπε ότι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι εδώ και 17 χρόνια μόνο οι δήμοι και ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις στην περιοχή είναι υποκινούμενες από το Δήμο Ασσήρου, ο οποίος αποκλείστηκε από τα σχετικά αντισταθμιστικά οφέλη λόγω λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Ο υφυπουργός είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου και ανέφερε ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται και πρόγραμμα διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

Σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων είπε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν προβλέπει συγκεκριμένη περιοχή τοποθέτησης αλλά κάνει μνεία για δύο μονάδες βιομηχανικής, βιολογικής επεξεργασίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι στο ΧΥΤΑ δε μεταφέρονται νοσοκομειακά απόβλητα αφού σε έλεγχο που έγινε το μόνο που βρέθηκε ήταν δύο σύριγγες και δύο οροί.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε μια τραυματική εμπειρία αφού πέρασαν τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων με γνωστές τις αρνητικές συνέπειες προς το περιβάλλον, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας και τόνισε ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί με όρους χωματερής αφού όλα τα στερεά απόβλητα του νομού πηγαίνουν εκεί. Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει πώς γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτά φθάνουν τους 3 - 4 τόνους τη μέρα.

Οσο δε για το ΧΥΤΑ του Αγίου Αντωνίου είπε ότι αυτός βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης ενώ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και τόνισε ότι η καθυστέρηση αποσκοπεί στην εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου καύσης. Ενα τέτοιο εργοστάσιο, είπε, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και αρνητικές επιπτώσεις στην ανακύκλωση και τόνισε ότι η καύση είναι μια παρωχημένη μέθοδος που έχει εγκαταλειφθεί από τις περισσότερες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη. Καταλήγοντας ο Γ. Ζιώγας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας, ζητώντας αυτή η δραστηριότητα να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ