Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύο κράτη και εποικισμοί στο επίκεντρο Αμπάς - Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Βέβαιος» ότι το Ισραήλ «τελικά» θα κατανοήσει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη δυνατή και για τα δικά του συμφέροντα, δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε, επίσης, με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι «απαραίτητο» να «παγώσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, ακόμη και η φυσική ανάπτυξη των εποικισμών». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε το Ισραήλ «σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ», ...υπενθύμισε ότι δεσμεύεται για το απόλυτο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας από την υπογραφή του στον «οδικό χάρτη».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, δήλωνε ότι «μοιράστηκε» με τον Ομπάμα τις «σκέψεις» του τόσο για τους εποικισμούς όσο και για το ενδεχόμενο επαναπροώθησης της λεγόμενης «αραβικής πρωτοβουλίας», του 2002, που ως πυλώνα της λογικής της έχει την εξομάλυνση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων μετά από πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη από το 1967. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον «οδικό χάρτη», όπως είναι η αντιμετώπιση κάθε αντι-ισραηλινής επίθεσης.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε η «Χαμάς» τη συνάντηση Αμπάς - Ομπάμα, καθώς, όπως τονίζει, «δεν κατέληξε σε τίποτε συγκεκριμένο, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, για μια ακόμη φορά, έμεινε σε λόγια». Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν μεταξύ Ισραήλ - ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν πάντα πολύ καλές», επιμένοντας ότι η «φυσική επέκταση των εποικισμών της Δ. Οχθης» θα γίνει οπωσδήποτε.

Με τη συνάντησή του με τον Αμπάς, ο Ομπάμα ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του με τους άμεσα εμπλεκόμενους στην περιοχή και αναμένεται να συνεχίσει τις συζητήσεις, την επόμενη βδομάδα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά, στο Ριάντ, και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ