Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες

Το βλέμμα «τραβούν» οι προθήκες με την έκθεση ντοκουμέντων και σπάνιου αρχειακού υλικού

Ολα τα βλέμματα «καρφώνονται» στις προθήκες με το σπάνιο αρχειακό υλικό...
Ολα τα βλέμματα «καρφώνονται» στις προθήκες με το σπάνιο αρχειακό υλικό...
Τους 2.200 έχει φτάσει το σύνολο των επισκεπτών, από τις 2 Οκτώβρη μέχρι και προχτές, στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.

Ολο και περισσότεροι νέοι και μεγαλύτεροι καθημερινά παρακολουθούν την έκθεση. Από τις ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος, από την ουτοπία στην επιστήμη, μέχρι την ίδρυση του ΚΚΕ και από εκεί στους αγώνες της εργατιάς, που πρωτοστάτησε, παρακολουθούμε τη γεμάτη θυσίες πορεία του Κόμματος της εργατικής τάξης στη χώρα μας. «Η Ιστορία του ΚΚΕ, είναι και ένα μάθημα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας», λέει στο «Ρ» ένας από τους επισκέπτες δίνοντας το στίγμα.

Η συγκίνηση είναι μεγάλη, για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα όταν στέκονται μπροστά στις προθήκες με τα εκθέματα. Το τελευταίο γράμμα του Νίκου Μπελογιάννη από την απομόνωση «κλέβει» τα βλέμματα. Εχει γραφτεί με σπίρτο, πάνω σε τρεις λωρίδες χαρτί. Ακριβώς δίπλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1972 μέχρι το 1989, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Σε άλλη προθήκη συναντούμε υλικά του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και που χρησιμοποιήθηκαν τις περιόδους της παρανομίας. Σφραγίδες, περουκίνια, υλικά για την πλαστογράφηση διαβατηρίων και καμουφλαρισμένες εκδόσεις. Ειδικά οι τελευταίες, κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στους νέους επισκέπτες.

Σε άλλο σημείο, συναντούμε εφημερίδες των πολιτικών εξορίστων. Εφημερίδες που βγήκαν γραμμένες στο χέρι και κυκλοφορούσαν από πρόσωπο σε πρόσωπο μέσα στις φυλακές. Αλλωστε - όπως αναφέρεται και στα ταμπλό - οι κομμουνιστές πάντα ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι, ακόμη και στις περιόδους της πιο σκληρής, της πιο βίαιης παρανομίας.

Στις προθήκες, επίσης, παρουσιάζονται ιστορικές προκηρύξεις και μπροσούρες των πρώτων Οργανώσεων Κομμουνιστών του Βόλου, της Λάρισας και άλλων περιοχών. Τα μάτια όμως τραβούν και τα σκουριασμένα όπλα (μπαζούκας, όλμοι, ρουκέτες) που χρησιμοποίησε ο Δημοκρατικός Στρατός στο Γράμμο. Ακόμη, βλέπουμε τον πομποδέκτη που χρησιμοποιήθηκε στο βουνό από το ΔΣΕ, ο πολύγραφος της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας, ο ασύρματος πόλης του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος και η γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα». Εκεί, βρίσκεται και η τσάντα του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931 μέχρι το 1956.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ