Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να είναι μόνο η αρχή
  • Επιτακτική προβάλλει η επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, στην οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν χαρακτήρα γενικότερης αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων συμμετέχει στην απεργία και προετοιμάζει κλιμάκωση του αγώνα

Στη μάχη της απεργίας στις 10 Οκτώβρη ρίχνονται πολλές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγωνιστική και αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Ηδη εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες υιοθετούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, απαιτώντας ταυτόχρονα να υπάρξει συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και μετά την 24ωρη απεργία της 10ης του Οκτώβρη.

Στην προχτεσινή Ολομέλειά της, η διοίκηση της ΓΣΕΕ ενέκρινε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την 24ωρη απεργία και την οργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου. Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΠ», περιλαμβάνει την προώθηση των θέσεων της Συνομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης, την προώθηση του ψευτο-τριανταπεντάωρου με βάση τις προτάσεις της, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και την «περιφρούρηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων θα είναι το κριτήριο της συνέπειας απέναντι σ' αυτό τον αγώνα, που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, αλλά και ο μόνος δρόμος που της μένει, για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ και στην ολομέλεια της Συνομοσπονδίας απαίτησαν να δοθεί συνέχεια με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη, με απεργίες τον Οκτώβρη και Νοέμβρη, ενώ κατέθεσαν ένα διαφορετικό και ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που απαντά από ταξικές θέσεις στην αντεργατική λαίλαπα.


Στο μεταξύ, ενώ συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ πραγματοποιούν περιφερειακές συσκέψεις για την απεργία, η πλειοψηφία της, πιστή στη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου», συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους». Ετσι τη Δευτέρα το προεδρείο της θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) . Χτες εκπρόσωποι της διοίκησης της ΓΣΕΕ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για μερική απασχόληση.

Μήνυμα αντίστασης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

«ΟΧΙ» στη λαιμητόμο της υπερεκμετάλλευσης, που οδηγούν την εργατική τάξη, κυβέρνηση και ΣΕΒ, λένε οι οικοδόμοι και συμπαρατάσσονται με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου των οικοδόμων στο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Η απεργία στις 10 Οκτώβρη, θα είναι το πρώτο βήμα πάλης, για το σύνολο των αιτημάτων της εργατικής τάξης, αλλά και των ιδιαίτερων κλαδικών. Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία να προκηρύξει νέες απεργιακές πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη σε ημερομηνίες που θα καθορίσει αυτή.

Στην απόφαση της Ολομέλειας η Ομοσπονδία Οικοδόμων διαπιστώνει: «Με άλλοθι τη μείωση της ανεργίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την καταδίκη της εργατικής τάξης. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για γενίκευση της πλήρους ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου (διευθέτησή του ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιο κ.λ.π.), η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων οδηγούν στη λαιμητόμο της υπερεκμετάλλευσης το σύνολο της εργατικής τάξης. Παράλληλα δίνουν ισχυρό χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη συλλογική δράση, στη συλλογική διεκδίκηση, σπάνε τους κρίκους που δένουν την εργατική τάξη, κτυπούν κάθε οργανωμένη μορφή συνδικαλιστικού κινήματος.

Η επίθεση του κεφαλαίου - υπογραμμίζεται στην απόφαση - δεν είναι αποσπασματική, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα με τις σαρωτικές ανατροπές εργασιακών κατακτήσεων, οργανώνουν την επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, με στόχο την πλήρη διάλυσή της και το πέταμα των εργαζομένων στα "σαγόνια" των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, σχεδιάζουν την παράδοση της υγείας και εκπαίδευσης στις πολυεθνικές.

Γι' αυτό, σημειώνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η αυξανόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του, δεν αντιμετωπίζεται με "διαλόγους" και ταξική συνεργασία, αλλά με οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση, σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνδικάτο Λάρισας

Τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ καταδικάζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Λάρισας. Τα μέτρα αυτά, τονίζει, θα οξύνουν ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα μεγαλώσουν τη φτώχεια και ικανοποιούν τις ορέξεις της μεγάλης εργοδοσίας. Το συνδικάτο επικρίνει τη ΓΣΕΕ για τη στάση της στο σύνολο των προβλημάτων και ομόφωνα αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ που θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ