Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7773

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νομιμοποιεί τη διχοτόμηση ο Γραμματέας του ΟΗΕ!

Ενα ακόμη, σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου αποτελεί η δήλωση του Κ. Ανάν, περί πολιτικής «εξίσωσης» των δύο μερών. Διευκρινίσεις ζητά το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ η Αθήνα «πετά το μπαλάκι» στη Λευκωσία, υποδεικνύοντας εμμέσως, όμως, να παραμείνει η τελευταία στις συνομιλίες


ΣΕΛ.  8   -   9
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ενιαία δράση ασπίδα στην Υγεία

«Αν τώρα ο λαός δε δείξει τη γροθιά του, έρχονται χειρότερες μέρες», τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια περιοδείας της στον «Ευαγγελισμό» και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ενωμένα, μαζί με το λαϊκό κίνημα, σε όσα επιχειρούνται στο χώρο της Υγείας, του Ασφαλιστικού, της Παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.


ΣΕΛ.  3

ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ
Υποσχέσεις ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ από την κυβέρνηση

Αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή συνάντηση των ηγεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΒ, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου», καθώς ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την «κατανόηση» της κυβέρνησης στις θέσεις των βιομηχάνων, δεχόμενος ότι πλήττεται η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων από τα προωθούμενα κυβερνητικά, αντεργατικά μέτρα και υποσχέθηκε την άρση των... συνεπειών. Γεγονός, το οποίο προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, που απηύθυνε το ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, για αποφασιστική και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία, στις 10 Οκτώβρη και για κλιμάκωση του αγώνα, με ταξικό διεκδικητικό περιεχόμενο.

Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προχωρεί σε συλλαλητήριο στις 27 Σεπτέμβρη, ενώ νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνουν συντονιστικές επιτροπές που συγκροτούνται στις συνοικίες της Αθήνας.


ΣΕΛ.  15   -   17

Σχολείο στην ταράτσα βενζινάδικου!

Το 1991 είχε πρωτοκαταγγείλει ο «Ριζοσπάστης» (μεγάλη φωτογραφία) το επικίνδυνο και απαράδεκτο γεγονός, να κάνουν μάθημα εκατοντάδες μαθητές στην ταράτσα ενός πρατηρίου βενζίνης, πάνω, δηλαδή, σε μια βραδυφλεγή βόμβα. Από τότε έχουν γίνει αλλεπάλληλες καταγγελίες, οι γονείς των εκάστοτε μαθητών έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν. Οχτώ χρόνια μετά, οι τετρακόσιες παιδικές ψυχές του 19ου Γυμνασίου και Λυκείου εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά πάνω στη «βόμβα» (μικρή φωτογραφία). Αραγε, μετά και την προχτεσινή έκρηξη στις τρεις Γέφυρες, θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι;


ΣΕΛ.  27


ΚΚΕ
Μέσο διχασμού το «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται επί χρόνια να προχωρήσει στο χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, αλλά και τη χρησιμοποίηση από την Εκκλησία της θρησκευτικής πίστης του λαού, ως μέσα για την κατοχύρωση προνομίων, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, ενώ η Ιεραρχία κλιμακώνει την εκστρατεία διχασμού των εργαζομένων, με όπλο τώρα και τον «Τίμιο Σταυρό»


ΣΕΛ.  6
«HELLAS FERRIES»
Απέλυσε 380 ναυτεργάτες

Επίσχεση εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, που καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πραγματοποιούν σήμερα οι ναυτεργάτες, απαντώντας αγωνιστικά στην εφοπλιστική ασυδοσία και στην απόλυση 380 περίπου συναδέλφων τους από την «HELLAS FERRIES»


ΣΕΛ.  36

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ