Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οχι στο σαφάρι κατά των φοιτητών

1. Ο ατάλαντος κ. Πολύδωρας, δραματοποιώντας καθετί που έχει σχέση με τους φοιτητές, παρουσιάζει προς όλους την εικόνα μιας εξασθενημένης δημοκρατίας, που κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας των εξεγερμένων.

2. Ο Καραμανλής είναι απλά ένας ανεμοδείκτης. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι να κηρύξει την έναρξη του κυνηγιού κατά των φοιτητών.

3. Ακόμα και στην πιο ευνομούμενη πολιτεία, όπου όλα θα έλαμπαν μέσα σε μια θεία αταραξία, οι φοιτητές θα ήταν υποχρεωμένοι να ανιχνεύουν την παραμικρή αδικία που θα μπορούσε να ελλοχεύει και να προσπαθήσουν να την αποκαταστήσουν μέσω της αναστάτωσης.

4. Η ψυχραιμία των φοιτητών απέναντι στους διώκτες τους και η ευγένεια με την οποία αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των γνωστών νευρόσπαστων δημοσιογράφων επαναφέρουν τρόπους συμπεριφοράς που έχουν χαθεί στο μικροαστικό περιβάλλον του Νεοέλληνα. Είναι αξιοθαύμαστο, παρόλο το κυνηγητό, να βλέπεις τους φοιτητές να γυρνάν ολοένα και πιο πολύ στη μόνη αληθινή πηγή: τη γνώση, μακριά από τεχνικούς της εξουσίας, πρώην και νυν, που συναγωνίζονται μεταξύ τους θυμίζοντας αγώνες σκύλων, μακριά από τη νωθρότητα που γεννά ο καναπές, καθιστώντας το σκοτάδι της τηλεόρασης μόνιμη κατάσταση.

5. Ερώτημα προς ζωόφιλους ακτιβιστές: Μαζί με τις φάλαινες, τη χελώνα καρέτα καρέτα και τους απανταχού ελέφαντες, δεν πιστεύετε πως έφτασε η ώρα να ανακηρύξουμε και τους σκεπτόμενους φοιτητές ως ένα ακόμη είδος προς εξαφάνιση;

6. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να εισάγει καινοτομίες. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, η τελευταία λέξη της μόδας είναι το σαφάρι κατά των φοιτητών. Αυτοί που παίρνουν μέρος είναι οι μέσοι τηλεθεατές ιεροπρεπείς πολιτικοί άνδρες, που μετρούν κάθε μέρα το ανάστημά τους στον καθρέφτη, και αστοί σε μόνιμη αποσύνθεση.

7. Ο πρωθυπουργός έχασε και το τελευταίο του χαρτί: αυτό της ψυχραιμίας. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με το παραμικρό εξαπολύει τους μπάτσους του. Ενας πρωθυπουργός που δεν κατάφερε να εξαφανίσει το «εγώ» του, μόνο την ωμότητα μπορεί να εμπιστεύεται και σαν τυφλός να την ακολουθεί.

8. Η κυρία Μαριέττα δεν μπορεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους φοιτητές. Κι αν καμιά φορά τυχαία βρεθεί απέναντί τους, το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι να συγκρατήσει με κόπο το ρόλο του θηριοδαμαστή.

9. Η έλλειψη φαντασίας είναι το σήμα κατατεθέν της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτοί τους οποίους επιθυμεί να εξουσιάσει είναι πίθηκοι ή φοιτητές. Αλλά, ακόμα κι όταν καταφέρει να τους ξεχωρίσει, διακατέχεται από την επιθυμία οι φοιτητές να συμπεριφέρονται ως πίθηκοι και οι πίθηκοι ως φοιτητές.

10. Η δαιμονοποίηση των φοιτητών είναι η τελευταία σκέψη των αποβλακωμένων τεχνικών της εξουσίας. Δε θ' αργήσουν να καλούν μάγους εξορκιστές, ελπίζοντας να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια κατάσταση μυστικιστικής ενόρασης και να τους σπρώξουν μπροστά στην Αγία Μαριέττα, που, αφού πρώτα τους συγχωρέσει, θα ανοίξει γι' αυτούς την αγκαλιά της...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ