Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Ετοιμη να στηρίξει το ξεπούλημα και τις απολύσεις δηλώνει ουσιαστικά, με ανακοίνωσή της, η ηγεσία του σωματείου

Να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα συρρίκνωση - κατά 800 άτομα - του προσωπικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις των εργαζομένων, ανέλαβε η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», πιστή στο ρόλο του κυβερνητικού εντολοδόχου.

Μετά τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων για το επικείμενο ξεπούλημα και για τις 800 «οικειοθελείς» απολύσεις, η ηγεσία της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» εξέδωσε χτες ανακοίνωση, όπου ξαφνικά... ανακαλύπτει σαν «δεδομένο την αντίληψη της κυβέρνησης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της πλήρους μετοχοποίησης»!!! Είναι η ίδια ηγεσία που πριν τις εκλογές (όχι τυχαία) κατακεραύνωνε το «Ριζοσπάστη», γιατί είχε αποκαλύψει τα αντεργατικά σχέδια, και την παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής, ισχυριζόμενη ότι τάχα υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Είναι η ίδια ηγεσία που έλεγε ψευδώς για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης και ότι το μετοχικό σχήμα 51% - 49% (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι ) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ακλόνητο.

Οι εκλογές τελείωσαν και η ηγεσία της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» τώρα κάνει λόγο για «αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών» και για «ανάγκη ευέλικτου οργανογράμματος, οργάνωση της παραγωγής και αξιοποίηση κάθε εργαζόμενου, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος»!!! Το δικαίωμα της ειδικότητας αποτελεί για την ηγεσία της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» στρέβλωση, άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλε «πλάτη» για να επιβληθεί καθεστώς πολλαπλής ειδικότητας και εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει και νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα στο χώρο.

Η συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου προσποιείται ότι δε γνωρίζει τίποτα. Ωστόσο, τη Δευτέρα 17 Απρίλη το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ των Ναυπηγείων, όπου συμμετείχαν σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων δυο συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ένας της ΔΑΚΕ. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ και των Ναυπηγείων Γ. Κασμάς και στελέχη και συνδικαλιστές των Ναυπηγείων. Με την ανακοίνωσή της, η ηγεσία του σωματείου καλεί την κυβέρνηση και το ΔΣ της εταιρίας «να μας κοινοποιήσουν τις θέσεις τους, ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας»...

Είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται ισχυρό χτύπημα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το '85 οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο από το Νιάρχο και μετά από έξι μήνες αγώνων πήρε τα Ναυπηγεία η ΕΤΒΑ, επαναπροσλαμβάνοντας τους 3.200 από τους 5.000 εργαζόμενους. Το '95 με τη συμφωνία της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου απολύθηκαν «οικειοθελώς» 1.200 εργαζόμενοι στο όνομα του μετοχικού σχήματος 51% - 49%. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες της Εργοστασιακής Επιτροπής για τους αντεργατικούς στόχους κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αναδείξουν την ορθότητα της πρότασης για δημιουργία ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας και την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ