Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Περιμένοντας το ... ξημέρωμα

Η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία μετατράπηκε σε συγκρατημένη ...απαισιοδοξία, στην πορεία μεταβλήθηκε σε κλίμα που θύμιζε το αντίστοιχο της εποχής του ...Ζαλόγγου, για να επανέλθει μια ώρα αργότερα στην προτέρα ελπιδοφόρα αναμονή... Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί - αν περιγράφεται - η εικόνα που εμφάνιζε χτες η Χαρ. Τρικούπη, καθώς και το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η αρχική εικόνα, που ήθελε τη ΝΔ να επικρατεί της εκλογικής αναμέτρησης, αποτυπωνόταν στις σκυθρωπές φιγούρες, τόσο των οπαδών, όσο και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που, προσερχόμενα στα γραφεία του κόμματός τους, περιορίζονταν να συνιστούν... υπομονή, καθώς, όπως προέβλεπαν, «η νύχτα θα είναι μακρά».

Το αξιοσημείωτο εκείνων των πρώτων ωρών της αναμονής - και μπροστά στο φάσμα της ήττας - ήταν ότι δεν έλειψαν από πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ οι πρώτες νύξεις για ευθύνες που θα έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν, μηδέ εξαιρουμένου του Κ. Σημίτη. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος δεν απέφυγε να υποστηρίξει πως θεωρούσε λαθεμένη κίνηση την «πρόωρη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών», απόφαση που βεβαίως - όσον αφορά την ανακοίνωση του χρόνου των εκλογών (δυο μήνες πριν διεξαχθούν) - λήφθηκε από τον πρωθυπουργό. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η δήλωση της Β. Παπανδρέου, η οποία, προσερχόμενη στη Χαρ. Τρικούπη, ανέφερε ότι «η πολιτική που ακολουθούσαμε είχε κόστος»... Πρέπει να τονιστεί, παράλληλα, ότι εκείνες τις δυο πρώτες ώρες που ακολούθησαν το κλείσιμο της κάλπης, στις συζητήσεις που διεξάγονταν με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά στούντιο - και με τη ΝΔ να προηγείται - έφταναν μέχρι αναλύσεις της «επόμενης μέρας», που, σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος, περιλάμβαναν και σενάρια για αλλαγή ηγεσίας...

Το κλίμα αυτό αντιστράφηκε στην πορεία, καθώς - και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν πια να προηγείται της ΝΔ. Ετσι, έπειτα από σύσκεψη στα γραφεία της Χαρ. Τρικούπη με τη συμμετοχή του Κ. Σημίτη (ο οποίος έφτασε εκεί στις 9 το βράδυ), ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ (που είχαν προηγηθεί) δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια» και κάλεσε τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αναμείνουν τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα, απευθύνθηκε στη ΝΔ, ζητώντας να προβεί σε ανάλογο κάλεσμα προς τους οπαδούς της, ενώ χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Α. Σπηλιωτόπουλος είχε στραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις του κατά του υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή τη ροή των αποτελεσμάτων.

Τέλος, μέσα στο πλήθος των σεναρίων που ακούγονταν έως τις 10.30 το βράδυ (η στιγμή που έμπαινε «τελεία» στο παραπάνω ρεπορτάζ), ακούστηκε από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκείνο το (απίθανο) σενάριο, που ήθελε, λόγω της ενδεχομένης μικρής διαφοράς του πρώτου από τον δεύτερο, ίσως να μη σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που δε φαινόταν να επιβεβαιώνεται στη συνέχεια, καθώς το ΠΑΣΟΚ προηγούνταν ήδη με μια διαφορά της τάξης του 0,3-0,5%... Η απάντηση, βέβαια, για τα οριστικά αποτελέσματα αναμενόταν να δοθεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ