Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η πολιτική της εγκατάλειψης τις μετατρέπει σε πηγή κινδύνου

Η τραγική κατάσταση στις πισίνες του ΟΑΚΑ και του Ποσειδώνιου Θεσσαλονίκης αποτελεί κομμάτι της γενικότερης εικόνας σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό

Εμφανής σε όλα τα σημεία η τραγική κατάσταση στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο
Εμφανής σε όλα τα σημεία η τραγική κατάσταση στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο
Σε τραγική και κυρίως επικίνδυνη κατάσταση, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους αθλούμενους, παραμένουν οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, με σχετικά παραδείγματα να έρχονται διαρκώς στο προσκήνιο. Τα όσα αποκαλύπτονται αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στον αθλητισμό από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, με την τωρινή της ΝΔ να τη συνεχίζει. Την τελευταία τριετία μάλιστα οι κυβερνητικοί αρμόδιοι έχουν ...διαφημίσει ουκ ολίγες φορές την περίφημη πλατφόρμα «Πέλοπας», υποτίθεται βάση για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τους διάφορους πανηγυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπήκε σε λειτουργία το 2021, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, και στην ουσία αποτελεί μητρώο καταγραφής των αθλητικών υποδομών στη χώρα, είτε των κρατικών είτε εκείνων που ανήκουν σε δήμους και Περιφέρειες. Φυσικά, όπως συνέβη και με το αντίστοιχο μητρώο για τα αθλητικά σωματεία και καθώς η συνολικότερη πολιτική για τον αθλητισμό έχει στόχο την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίησή του ως «προϊόντος» για επιχειρηματική εκμετάλλευση, οι κυβερνητικοί «νεωτερισμοί» κάθε άλλο παρά ξεφεύγουν από την κατεύθυνση του κέρδους ως γνώμονα και στον αθλητισμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ειδικά, στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζει την πολιτική της εκχώρησής τους σε ιδιώτες, που κορυφώθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 από τους προκατόχους της, διανθισμένη με το διαχρονικό κυβερνητικό άλλοθι του κόστους και της αδυναμίας συντήρησης των εγκαταστάσεων, της απαλλαγής του κράτους από τα έξοδα κ.ο.κ. Ολα αυτά που έχουν ως συνέπεια σήμερα ο πραγματικός χρηματοδότης της κατασκευής ή της ανακαίνισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, που είναι ο λαός, είτε να είναι αποκλεισμένος από αυτές είτε να υποχρεώνεται να πληρώσει αδρά στην περίπτωση που θέλει να κάνει χρήση τους για άθληση.


Ενδεικτικές της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία αθλούνται σήμερα νεολαίοι, εργαζόμενοι και βέβαια οι αθλητές των σωματείων είναι οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα με τις κορυφαίες πισίνες της χώρας: Στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και στο Ποσειδώνιο της Θεσσαλονίκης.

Κολύμπι παρέα με σκουλήκια...

Για την πισίνα στο ΟΑΚΑ ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η καταγγελία γονιού αθλήτριας καλλιτεχνικής κολύμβησης, που δημοσιεύεται στο «902.gr» και διά της οποίας αναδεικνύεται η αισχρή κατάσταση στον χώρο. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, «τις πισίνες αυτές και συγκεκριμένα τη P10 χρησιμοποιούν 4 ομάδες και η Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης. Τα αποδυτήρια και τα ντους είναι σε κακή κατάσταση, βρώμικα, ρωγμές στο ταβάνι και σπασμένα πλακάκια. Οι καθαρίστριες που υπάρχουν είναι ιδιωτικής εταιρείας, προσπαθούν όσο μπορούν, αν και ελάχιστες, να το κρατάνε καθαρό. Ενώ η P10 είναι πισίνα καλλιτεχνικής, κολυμπάει και το κοινό. Δεν υπάρχει χώρος να αφήσουν τα παιδιά τα πράγματά τους και αναγκάζονται να τα αφήνουν στο βρώμικο και βρεγμένο πάτωμα. Στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις πισίνες υπάρχουν σπασμένα πλακάκια, στα οποία συνεχώς τραυματίζονται παιδιά. Το νερό της πισίνας είναι μονίμως βρώμικο και πολλές φορές πολύ κρύο».

Μάλιστα ο γονέας της αθλήτριας επισημαίνει ότι εξαιτίας της βρωμιάς που υπάρχει, πρόσφατα οι αθλήτριες και οι αθλητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σκουλήκια στο νερό όπου κολυμπάνε. «Μόλις τα παιδιά βγήκαν από την πισίνα είχαν σκουλήκια μέσα από τα μαγιό τους», σημειώνει και προσθέτει ότι την επόμενη μέρα τα σκουλήκια «είχαν διπλασιαστεί στη συγκεκριμένη πισίνα (P10), γι' αυτό τα παιδιά πήγαν στη Ρ5, η οποία είχε και αυτή». «Τα χρήματα που ζητάει το ΟΑΚΑ είναι υπέρογκα, το ίδιο και για τη διεξαγωγή αγώνων, και γι' αυτό δεν γίνονται αγώνες καλλιτεχνικής στο Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι τραγικό να έχουν δοθεί τόσα εκατομμύρια από τον λαό και να επικρατεί αυτό το χάος, και ταυτόχρονα μας λένε να μην κάνουμε παράπονα για να μην εκτεθούν οι ομάδες και στιγματίσουν τα παιδιά μας», καταγγέλλει ακόμα ο γονιός.

Καθημερινότητα οι τραυματισμοί

Παρέα με σκουλήκια υποχρεώνονται να κολυμπήσουν αθλούμενοι και αθλητές στις πισίνες του ΟΑΚΑ...
Παρέα με σκουλήκια υποχρεώνονται να κολυμπήσουν αθλούμενοι και αθλητές στις πισίνες του ΟΑΚΑ...
Το πρόσφατο περιστατικό στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, με τον τραυματισμό 10χρονης αθλήτριας από σπασμένο πλακάκι, ήρθε να προστεθεί ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της επικίνδυνης καθημερινότητας που ζουν οι αθλούμενοι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση ως συνέπεια της εγκατάλειψής της από τους αρμόδιους. Το 10χρονο κορίτσι τραυματίστηκε στον μηρό από σπασμένο πλακάκι της πισίνας και χρειάστηκε να μεταβεί σε γειτονική κλινική, όπου τοποθετήθηκαν 7 ράμματα στο τραυματισμένο πόδι. Οπως ανέφερε δε η μητέρα της αθλήτριας, δεν υπήρχε γιατρός ή νοσηλευτής στον χώρο εκείνη την ώρα. Φυσικά, τα όσα συνέβησαν δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αφού όπως καταγγέλλουν οι αθλούμενοι, οι γονείς τους, οι προπονητές αλλά και οι άνθρωποι των σωματείων που κάνουν χρήση της εγκατάστασης, στο παρελθόν έχουν προκληθεί ανάλογοι τραυματισμοί σε αθλητές και αθλούμενους. Αλλά και σε πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, στις συνομιλίες με εργαζόμενους και αθλητές επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές του κολυμβητηρίου, όπως και οι μεγάλοι κίνδυνοι τους οποίους διατρέχουν αθλητές - αθλούμενοι και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, η ανυπαρξία ιατρικού προσωπικού κ.λπ.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ